대치동 중학영문법 3600제 1 답지 정답

57  48  Download (0)

전체 글

(1)시험완벽대비 내신기출문제 정밀분석. 1 정답과 해설.

(2) Chapter 1-1. 1. 문장의 구조. 02 주어: Mike, Jenny, and Sarah 해석: Mike, Jenny와 Sarah는 같은 도시 에 산다.. 1-1 문장의 구조 첫걸음. 본문 8 쪽. 01 주어: I . 02 주어: Jenny 03 주어: It . 04 주어: The weather 05 주어: My mother 06 주어: Helen 07 주어: Paul . 08 주어: Karen and Nick. 본문 7 쪽. 동사: walked 동사: plays 동사: is. 03 주어: I 해석: 나는 사과와 바나나를 좋아한다.. 04 주어: Kate’s father 해석: Kate의 아버지는 과학자이다. 05 주어: He 해석: 그는 굉장히 관대하다.. 동사: is. 동사: has. 동사: reads 동사: likes. 동사: study. 2-2 동사 첫걸음. 본문 11 쪽. 01 동사: is 해석: 내가 가장 좋아하는 영화는 ‘해리포터’ . 1-2 문장의 필수요소. 이다.. 첫걸음. 본문 9 쪽. 01 주어: The music 목적어: the movie 주어: I 02 목적어: history 03 주어: The food 목적어: 없음 . 동사: made. 보어: interesting 동사: love 보어: 없음. 동사: smells 보어: good. 2-1 주어 첫걸음. 중학 영문법. 본문 10 쪽. 1. 03 동사: go 해석: 나의 어머니와 여동생은 중국에 간다. 04 동사: likes 해석: Paul은 Anna를 좋아한다. 05 동사: has 해석: Karen은 차를 가지고 있다.. 2-3 목적어. 01 주어: My friends and I 해석: 내 친구들과 나는 9시에 학교에 간다.. 02. 02 동사: goes 해석: Jack은 매주 일요일에 낚시하러 간다.. 첫걸음 01 목적어: playing with my friends. 본문 12 쪽. 해석: 나는 친구들과 함께 노는 것을 좋아한다..

(3) 02 목적어: strawberries 해석: Karen은 딸기를 먹는다.. 2-5 명사의 인칭과 인칭대명사. 03 목적어: the piano 해석: Jane은 피아노를 연주한다.. 첫걸음. 04 목적어: my pen 해석: Harry는 내 펜을 빌린다. 05 목적어: coffee 해석: Laura은 커피를 마신다.. 2-4 보어 첫걸음. 본문 13 쪽. A 01 주어: a student. 해석: Henry는 학생이다.. 02 주어: hard-working 해석: Nick은 성실하다.. 03 주어: interesting 해석: Jake는 영화가 흥미롭다고 생각한다. 04 주어: a scientist 해석: Ben은 과학자이다.. 05 주어: good 해석: 그 음식은 좋은 냄새가 난다.. B 01 주어 03 동사 05 주격보어 07 동사 09 목적어 11 주격보어 13 목적격보어 15 주격보어 . 02 목적격보어. 주어 19. 20 목적어. 동사 17. 04 동사. 06 주격보어 08 주어 10 목적어. 12 목적어 . 14 목적격보어 16 동사 18 목적어. 본문 16 쪽. A 01 He or She 03 It 05 We 07 We 09 You 11 She 13 It 15 It 17 He 19 We. 02 She. B 01 Her 03 it 05 his 07 Their 09 Our 11 It 13 It 15 theirs 17 her 19 theirs. 02 His. C 01 hers 03 Her 05 his 07 their 09 theirs 11 his 13 His 15 its 17 My 19 her 21 him 23 mine 25 Her . 02 you. 04 He. 06 They 08 It. 10 She 12 He. 14 They 16 She. 18 They 20 We. 04 It. 06 his. 08 their 10 His 12 It. 14 yours 16 hers 18 It. 20 Its. 04 her. 06 hers. 08 Its 10 them. 12 yours 14 me 16 It. 18 Their 20 hers 22 His. 24 yours 26 He. 정답과 해설. 03.

(4) . 27 him. 28 my. 29 your 30 them. 개념다지기 warm up. 05 terrible . 06 wisely. 3-3 3형식. 본문 19 쪽. 1 주어, 동사, 목적어, 보어 . 첫걸음. 2 ( X ). 3 앞, ~가 / 이 . 4 뒤, ~을 / 를 5 뒤, 명사, 형용사. 01 ( O ) . 02 1형식. 05 ( O ) . 06 1형식. 03 ( O ) . 6 명사 보충. 07 5형식 . 7 목적어. 09 2형식. 8 보어 9 명사, 사람을 대신해주는 말. 본문 22 쪽. 04 2형식 08 1형식 10 ( O ). 10 주격대명사, I, You, He, She, It, They, We. 11 목적격대명사, me, you, him, her, it, them,. 3-4 4형식. 12 소유격, ~의, 뒤에 반드시 명사. 첫걸음. us. 13 소유대명사, ‘소유격+명사’, 명사. 본문 20 쪽. 01 ( O ). 02 3형식. 05 2형식 . 06 ( O ). 07 me some salt. 04 3형식. 08 teaches us English. 09 get her some water. 08 3형식. 10 bake my family a chocolate cake. 3-5. 첫걸음. 4형식 문장을 3형식 문장으로 바꾸기. 본문 21 쪽. 01 nice . 03 gracefully. 중학 영문법. 05 him the ticket. 06 John tells me a story.. 3-2 2형식. 04. 02 Bring me some food.. 04 Buy them something to drink.. 첫걸음. 07 ( O ) . 01 him your book. 03 Send me a present.. 3-1 1형식. 03 ( O ) . 본문 23 쪽. 1. 02 beautiful. 04 beautifully. 첫걸음 A 01 to . 03 of . 본문 24 쪽. 02 for 04 to.

(5) 05 to 07 to. 06 fot. 06 ( O ). 08 of. 07 ( O ). 09 for 10 to. 08 They → Their 09 of → to. B 01 Jane sent a postcard to me.. 02 My boyfriend bought roses for me.. 03 My uncle gave a present to me.. 05 My mother made a birthday cake for me.. 06 Andy told the secret to his friend.. 07 The asked a question of me.. 08 Michael wrote a letter to his girlfriend. 09 Will you pass the salt to me?. 10 I brought some cookies to them.. 본문 26 쪽. 해석: 그 음악은 Phil을 행복하게 만든다.. 목적격보어: president. 02 해석: 그들은 Kate를 의장으로 선출한다.. 03 목적격보어: safe 해석: 그 기사는 그것을 안전하게 지킨다.. 04 목적격보어: easy 해석: Danny는 그 책이 쉽다는 것을 알게 된다.. 01 ( O ). 14 ( O ). 15 sadly → sad 01 목적어 . 02 목적어. 05 목적어 . 06 목적어. 03 보어 . 본문 27 쪽. 04 목적어. 07 보어 . 08 목적어. 11 목적어. 12 보어. 15 목적어. 16 보어. 19 보어 . 20 목적어. 13 목적어 . 01 목적격보어: happy . 실력다지기 check up. 12 his → him. 09 보어. 3-6 5형식. 11 sourly → sour 13 His → He. 04 She found the article for me.. 첫걸음. 10 ( O ). 17 보어. 10 목적어 14 보어 18 목적어. 개념다지기 warm up. 본문 29 쪽. 1 ( O ) 2 ( O ). 3 ( X ) . 4 타동사 5 주어+ 동사 6 I walk to school.. 7 주어+ 동사 + 보어. 8 This looks nice. 9 주어+ 동사+ 목적어. 02 ( O ). 10 I study English. 11 주어+동사 + 간접목적어 +직접목적어. 04 to → for. 12 I gave her a present.. 03 strictly → strict 05 ( O ). 13 주어+동사 + 목적어 + 목적격보어. 정답과 해설. 05.

(6) 26 ④ g.는 목적어의 순서가 바뀜. 27 ③ 해설 (b) a 없앰 (c) seriously → serious. 14 I make my parents happy.. 28 ③ 해설 (a) happily → happy (e) greatly →. 15 ( O ). 16 2, ( O ). great. 29 ⑤ 4형식 문장을 찾아야 함. 30 ④ 해설 ① 3형식 ② 3형식 ③ 3형식 ⑤ 3형식. 첫걸음 유형완전정복 중간·기말고사 대비 변형 문제. 본문 30 쪽. 1④. 2 ② it is의 축약형은 it's이며, its는 it의 소유격 이다. 3⑤. 4④. 6⑤ 7①. 8 ③ 소유격과 소유대명사의 구분이 중요!. 9 ⑤ 해설 ① Our → We ② Him → He ③ His → Her ④ Theirs → They 10 ③. 11 ④ make는 for을 사용하므로 for을 사용하는 동 사 찾기 해설 ① to ② to ③ to ⑤ of. 12 ③ ⑤ 목적어 자리에는 he대신 him이 와야 한다. 해설 ① he → him ② he → him ④ to 없앰.. 13 ② b. she → he f. we → they g. they → you. 14 ① look은 감각동사이므로 형용사가 뒤에 온다.. 15 ① ③ ④ 빈칸 뒤에 형용사 delicious가 오므로, 2형식 동사를 고른다. 17 ②. 18 ①. 19 ⑤ look 뒤에는 형용사가 와야 하는데, lonely,. beautiful, cool, sad는 형용사이지만, happily는 부사다. 20 ③. 21 ⑤. 22 ① taste 뒤에는 형용사가 와야 하는데, greatly 는 부사다.. 23 ⑤ taste 뒤에는 형용사가 와야 하는데, deliciously는 부사다. 24 ④. 06. 25 ③ show는 전치사 to를 쓴다.. 중학 영문법. 32 ⑤ 해설 ① 3형식 ② 3형식 ③ 3형식 ④ 3형식. 33 ③ 해설 ① 5형식 ② 1형식 ④ 3형식 ① 1형식 34 ② 해설 ② loudly → loud. 35 ② ③ 해설 ① calmly → calm ④ peacefully → peaceful ⑤ nicely → nice. 5 ① 뒤에 명사가 오는 경우, 소유격을 써야 한다.. 16 ①. 31 ④ 해설 ① 2형식 ② 4형식 ③ 2형식 ⑤ 5형식. 1. 36 ② 해설 ② well → good. 37 ③ 해설 ② strangely → strange 38 ① 해설 ② softly → soft. 39 ③ buy는 전치사 to가 아닌 for이 와야 적절하다. 40 ③. 41 ②. 43 ④. 44 ④ take는 4형식동사가 아님. 42 ① give, send, bring, show는 to를 사용 45 ② 빈칸에 오는 것은 the book to 47 ② ④. 48 ②. 46 ⑤. 49 ② ③ 소유대명사를 찾아야 함. 50 ④ 주격보어와 목적격보어의 차이. 51 ④ 4형식 문장을 찾아야 함. 해설 ① 3형식 ② 5 형식 ③ 3형식 ⑤ 5형식. 52 ① ② ④ ⑤ 형용사를 찾아야 함. 53 ② 사물의 소유격을 표현할 때에는 A’s B가 아니 라 B of A로 쓴다.. 54 ④ explain은 4형식 동사가 아니다. 55 ① ④ buy와 make는 전치사 for. 56 ③ 해설 ① to → of ② presents for me ④ to → for ⑤ letter to her 57 ③. 58 ⑤. 59 ① 해설 ② for → to ③ to → of ④ salt to me ⑤ letter to my 60 ⑤. 61 ③. 62 ① 형용사가 올 수 있는 2형식 동사가 필요하다..

(7) 63 ⑤ 소유대명사가 아닌 것을 찾아야 한다. 64 ③. 65 ①. 66 ④. 67 ③. 68 ③. 69 ① 나머지는 주격보어의 형용사이며, ①번의 형용 사는 명사를 수식하는 형용사이다.. 서술형 대비. 1 The ttt looks graceful.. 2 I wanted to borrow my sister’s computer. 3 He is a friend of mine.. 4 Paul buys beautiful flowers for Jane 혹은 Paul buys Jane beautiful fl owers. 5 These jeans look nice on you. 6 a friend of my father’s.. 7 (1) My sister asked a lot of questions of me.. (2) He bought a piece of cake for me. (3) She brought a new bag to me.. 8 (A) to (B) of (C) to. 9 Jane teaches science to the students. 또는 Jane teaches the students science.. 정답과 해설. 07.

(8) Chapter 1-1. 2. 주어와 동사의 관계. 수의 일치 – 단수명사와. 1-1 복수명사 (규칙) 첫걸음 01 shirts. 03 benches. 05 tomatoes. 09 boxes. 13 birds. 07 zoos. 08. 11 sisters. 53 stories. 54 selves. 57 thieves. 58 cats. 55 diaries. 59 beefs. 02 dishes. 61 shelves. 06 radios. 65 parties. 10 apples. 04 pianos. 08 brothers. 63 safes. 67 cherries 69 lives. 56 phones 60 chimneys 62 bodies 64 leaves. 66 families 68 beliefs. 70 candies. 12 jobs. 14 churches. 15 cities. 수의 일치 – 단수명사와. 16 stars. 17 dogs. 1-2 복수명사 (불규칙). 18 ladies. 19 flowers. 20 watches. 21 babies. 첫걸음. 22 days. 23 maps. 24 potatoes. 25 monkeys 27 tests. 29 pens. 31 teams 33 heros. 35 brushes. 본문 47 쪽. 01 children. 02 feet. 06 men. 26 classes. 03 fish. 30 apples. 34 buses. 28 keys. 05 teeth. 32 umbrellas. 09 geese. 07 snowmen 11 mice. 04 sheep 08 deer. 10 oxen. 12 women. 36 friends. 37 mothers. 38 pencils. 39 cups. 41 boys. 40 fathers. 1-3 셀 수 없는 명사. 44 days. 첫걸음. 42 girls. 43 toys. 45 wives. 46 holidays. 47 knives. 48 clocks. 49 foxes. 50 wolves. 51 factories. 중학 영문법. 본문 44 쪽. 본문 43 쪽. 52 photos 1. 본문 48 쪽. A 01 ( X ). 02 ( O ). 06 ( O ). 03 ( X ). 05 ( O ). 04 ( O ).

(9) 07 ( X ). 08 ( X ). B 01 cup . 02 pieces / slices. 12 ( O ). 05 glass. 06 slice. 09 ( O ). 13 ( X ). 11 ( O ) 15 ( O ) 17 ( O ) 19 ( X ) 21 ( X ). 23 ( O ) 25 ( X ) 27 ( X ). 29 ( O ) 31 ( O ) 33 ( X ). 35 ( O ) 37 ( O ) 39 ( O ) 41 ( X ). 10 ( X ) 14 ( X ). 22 ( X ). 수의 일치 – be동사의. 26 ( O ). 첫걸음. 28 ( X ) 30 ( X ) 32 ( X ). 34 ( O ) 36 ( X ). 본문 52 쪽. 01 are . 02 is. 05 are. 06 is. 03 are. 04 is. 38 ( O ) 40 ( O ). 2-2 수의 일치 - 일반동사. 42 ( O ). 첫걸음. 04 a team 08 Air. 10 fresh bread. 02 finds. 10 begins. 07 likes. 11 walks. 09 catches 13 starts. 15 goes 본문 50 쪽. 02 glasses, beer. 04 bottles, beer 06 slices, cheese 08 pairs, pants. 10 pairs, scissors. 본문 53 쪽. A 01 gets 03 draws 05 washes. 1-4 단위명사. A 01 slice, meat 03 pound, sugar 05 pieces, paper 07 piece, cake 09 pounds, meat. 10 piece. 2-1 단수와 복수. 24 ( O ). 06 Hope. 첫걸음. 08 piece. 20 ( X ). 05 a dictionary 09 a tree. 09 pieces. 18 ( O ). 02 salt. 07 paper. 04 slice / piece. 07 pound. 16 ( O ). B 01 Spain 03 Sam. 03 pairs. 17 talks. 21 tells. 19 shows 23 sounds. 25 teaches 27 sends. 29 swims. 04 reads . 06 wakes. 08 works 12 knows. 14 finishes 16 plays. 18 listens. 20 marries 22 tastes. 24 cooks. 26 watches 28 gives. 30 smells. 정답과 해설. 09.

(10) . 31 writes. 32 buries. 35 pushes. 36 relays. 33 prays. 37 learns. 03 understands. 05 discusses. 07 impresses. 09 cries. 11 look. 15 buy. 17 smells, tastes. 19 have. 21 gives. 04 watches . 4 일반동사의 단수형은 동사 뒤에 (e)s가 붙는다. 동사의 형태에 따라 단수형을 만드는 방법이 조금 달라질 수 있다.. 10 misses. 동사 끝이 ‘-o, -s, -x, -ch, -sh’로 끝나 면 ‘동사원형+es’로 나타낸다. (goes). 14 visits. 18 needs. 동사 끝이 ‘자음+y’로 끝나면 y를 i로 바꾸고 ‘es’를 붙이고, 동사 끝이 ‘모음+y’로 끝나면 ‘동사원형+s’로 쓴다. (studies / buys). 5 (O). 08 loses. 16 seems 20 go. 실력다지기 check up 01 pen → pens 02 are → is. 03 is → are. 중학 영문법. 1. 3 ( O ). 06 tidies. 6 is. 7 are. 8 ( O ). 24 passes. 25 finishes. 10. 2 information, advice, water, air, fire. 02 love. 22 washes. 23 studies. 본문 57 쪽. 1 ( O ). 12 addresses. 13 needs. 개념다지기 warm up. 60 pays. B 01 go . 15 forget → forgets. 58 mixes. 59 dries. 14 hurry → hurries. 56 applies. 57 hides. 13 ( O ). 54 replies. 55 asks. 12 ( O ). 52 flies. 53 cries. 11 tomatos → tomatoes. 50 lays. 50 stays. 10 copy → copies. 48 worries. 49 copies. 09 get → gets. 46 wears. 47 carries. 08 is → are. 44 sells. 45 enjoys. 07 Boxs → Boxes. 42 says. 43 feels. 06 Potatos → Potatoes. 40 studies. 41 buys. 05 are → is. 38 makes. 39 thinks. 04 ( O ). 34 pulls. 본문 56 쪽.

(11) 첫걸음 유형완전정복 중간·기말고사 대비 변형 문제. wash → washes 본문 58 쪽. 1 ② am → are. 2 ② am not의 약어는 ain't이다.. 3 ① ①의 주어는 복수, 나머지 ②~⑤의 주어는 단수. 30 ③ teach → teaches. 31 ② The library는 단수이므로 단수동사 is로 바 꿔야 한다.. 32 ③ Paul은 단수이므로 단수동사 likes로 바꿔야 한다.. 이다.. 33 ⑤ man → men. 5 ③ 주어진 문장의 They는 복수이므로, 복수동사 are이 들어가고, (C)를 제외한 나머지는 모두 복수주. 야 한다.. 4 ⑤ is → are. 어이다.. 6 ③ 주어가 단수이므로 단수동사 is를 써야한다.. 7 ② 주어가 복수이므로 복수동사 are을 써야 한다. 8 ⑤ tooth의 복수형은 teeth이다.. 9 ④ 해설 ① her → his ② goes → go ③ his →. 34 ④ Kate는 단수이므로 단수동사 has로 바꿔 35 ④ Peter는 단수이므로 단수동사 loves로 바꿔 야 한다.. 36 ④ Mike는 단수이므로 단수동사 plays로 바꿔야 한다.. 37 ① tooth는 단수이므로 복수형 teeth로 바 꿔야 한다.. her ⑤ are → is. 38 ③ pizza는 단위명사 slice 혹은 piece를 사. learn → learns ⑤ likes → like. 39 ② Two가 앞에 있으므로, 복수명사와 복수동사. 12 ① is → are. 40 ④ 해설 ① piece → pieces ② are → is ③ many → much ⑤ are → is(news는 단수. 10 ③ 해설 ① has → have ② want → wants ④ 11 ③ am → are. 13 ② 해설 ② heros → heroes ③ ch로 끝나도 발 음이 [k]일때는 그냥 s를 붙힌다. 14 ③. 15 ④ foots → feet. 16 ③ teachs → teaches 17 ⑤ plaies → plays. 18 ④ you는 단수/복수 모두 are을 사용한다. 19 ②. 20 ⑤. 21 ② plays → play. 22 ④ ④번은 주어가 단수이므로 is가 적절하다.. 용한다.. 를 사용한다.. 명사이다). 41 ② 해설 ① coffees → coffee ③ egg → eggs ④ toies → toys ⑤ peoples → people(people은 이미 복수명사이다). 42 ② likes → like. 43 ③ 해설 ① movies → movie ② books → book ④ bags → bag ⑤ is → are. 23 ③ likes go → likes to. 24 ③ 해설 b. like → likes / d. need → needs / e. forget → forgets. 25 ④ 해설 ① are ② are ③ are ④ is ⑤ are. 26 ⑤ 해설 ① a milk → milk ② Sugars are → sugar is ③ salts → salt ④ A water → Water 27 ② (B)를 제외한 나머지는 are 이 적절하다. 28 ② are → is. 29 ② 해설 hurts → hurt / skip → skips /. 정답과 해설. 11.

(12) 서술형 대비. 1 are 해설 trousers가 복수이므로 복수명사 are 를 사용한다.. teachers. 2 a slice of pizza / a glass of milk. 3 (1) I drink two cups of coff ee every morning.. (2) Sandy bought two pairs of pants yesterday. (3) Laura has two sisters. (4) Paul has many things to do. (5) Kate and Jane are good friends.. 4 Laura is a student. She is a lively girl. She. has a lot of friends. Her hobby is playing tennis. She plays tennis every Sunday. She likes reading books, too. Her favorite book is Harry Potter.. 12. 중학 영문법. 1.

(13) Chapter 1-1. 3. 동사의 시제. 1-1 현재시제 본문 67 쪽. 01 likes. 02 like. 05 is. 06 rises. 09 plays. 13 is. 03 goes. 07 tastes. 11 is. 15 plays 17 wins 19 is. 21 flock 23 has. 25 rains. 17 was . 18 was. 21 wins. 22 was. 첫걸음. 04 watches 08 is. 12 understand 16 runs. 20 saves 24 is. 05 came. 05 turned. 06 talked. 09 closed. 13 called. 07 began 09 was. 11 were 13 were 15 was. 본문 69 쪽. 08 finished 10 went 12 was. 14 were. 16 watched. 본문 71 쪽. 06 traveled. 02 started. 04 were. 24 was. 01 moved. 07 agreed. 22 does. 2-1 과거시제. 03 was. 25 has. 03 finished. 18 is. 02 went. 23 is. 20 visited. 첫걸음. 14 revolves. 01 was. 19 found. 2-2 과거동사 만드는 방법. 10 drinks. 첫걸음. 본문 66 쪽. 11 cooked 15 washed. 17 watched 19 loved. 21 believed 23 walked 25 missed. 27 learned 29 lived. 31 kicked. 33 wanted 35 applied. 37 touched 39 failed. 04 worked 08 opened 10 solved. 12 visited. 14 picked. 16 pushed 18 cried. 20 danced 22 helped. 24 answered 26 saved. 28 jumped 30 hated. 32 changed 34 seemed. 36 collected 38 entered 40 ended. 정답과 해설. 13.

(14) . 41 studied. 42 failed. 51 knew, known . 52 got, got / gotten. 45 carried. 46 played. 55 rang, rung . 56 kept, kept. 43 enjoyed. 47 married. 57 meant, meant . 48 carried. 49 asked. 53 rose, risen . 44 looked. 59 led, led . 50 replied. 51 stayed. 61 stood, stood . 62 read, read. 65 forgot, forgotten . 66 slept ,slept. 63 lost, lost . 2-3 불규칙 동사. 1 was/were, been. 67 grew, grown 본문 76 쪽. 2 went, gone. 3 taught, taught 4 brought, brought 5 had, had 6 held, held. 7 chose, chosen 8 drew, drawn. 9 woke, woken 10 broke, broken 11 dreamed / dreamt, dreamed / dreamt 12 flew, flown . 13 smelled / smelt, smelled / smelt 14 sang, sung. 15 put, put 16 laid, laid 17 felt, felt. 18 hurt, hurt . 21 threw, thrown . 22 set, set . 19 shut, shut . 23 heard heard 25 fell, fallen 27 met, met . 29 told, told . 31 said, said 33 fed, fed . 35 slid, slid . 37 saw, seen . 39 blew, blown 41 lent, lent . 20 cast, cast 24 left left . 26 drank, drunk 28 made, made. 30 spoke, spoken 32 ate, eaten. 34 bit, bitten 36 sent, sent. 38 showed, shown 40 cost, cost. 42 bought, bought. 43 thought, thought 44 swam, swum 45 began, begun . 46 let, let. 49 spent, spent . 50 sat, sat. 47 fought, fought . 14. 중학 영문법. 1. 58 won, won. 60 understood, understood. 52 baked. 불규칙동사 TEST. 54 drove, driven. 48 wrote, written. 69 gave, given 71 paid, paid. 73 found, found 75 hit, hit. 64 wore, worn 68 caught, caught 70 bore, born. 72 built, built. 74 took, taken. 76 burned/burnt, burned/burnt 77 rode, ridden . 79 spread, spread . 78 sold, sold. 80 did, done. 첫걸음 01 did - done 03 found - found 05 wrote - written 07 felt - felt 09 had - had 11 paid - paid 13 woke - woken 15 was / were - been 17 lost - lost 19 drove - driven 21 saw - seen 23 gave - given 25 blew - blown 27 built - built 29 held - held 31 sat - sit 33 won - won 35 knew - known. 본문 79 쪽. 02 bought - bought 04 came - come 06 flew - flown 08 ate - eaten. 10 drunk - drunken 12 put - put. 14 went - gone 16 hit - hit. 18 ran - run. 20 began - begun. 22 forgot - forgotten. 24 brought - brought 26 set - set. 28 hurt - hurt. 30 rose - risen 32 told - told. 34 threw - thrown 36 broke - broken.

(15) 37 rang - rung. 38 shut - shut. 41 fought - fought. 42 sold - sold. 39 made - made 43 wore - worn. 44 took - taken. 60 thought - thought. 48 kept - kept. 51 caught - caught. 52 spread - spread. 55 met - met. 57 chose - chosen 59 bit - bitten 61 fed - fed. 50 left - left. 54 read - read. 58 stung - stung. 62 taught - taught. 63 understood - understood 64 drew - drawn. 65 rode - ridden. 67 spoke - spoken. 68 lent - lent. 66 showed - showed (shown) 69 slept - slept. 본문 83 쪽. 56 fell - fallen. 47 stood - stood. 53 spent - spent. 첫걸음. 01 I am listening to music. 02 We were having lunch together. 03 We were enjoying the party. 04 I am having breakfast. . 05 He was helping his friends. 06 I was taking Spanish lessons.. 45 became - become 46 swam - swum 49 sang - sung. 4-1 진행시제. 40 let - let. 70 sent - sent. 07 She was running with her dog.. 09 Sam was playing basketball.. 08 He was cleaning his room. 10 She was reading a book. 11 He is wearing jeans. 12 It was raining.. 13 The girl was singing a song.. 14 My brother was driving a car.. 15 He was walking to school.. 3-1 미래시제 본문 81 쪽. A 01 will play . 02 have. 05 will learn. 06 will leave. 03 forgot. 07 will visit. 09 keep. B 01 are going to . 03 will. 05 am going to. 07 are going to 09 are going to. 16 We were building the house.. 18 He was talking to her.. 첫걸음. 04 watched. 08 go. 17 We were sitting together. 19 The man is standing still. 20 I was calling her.. 10 will stop. 4-2 동사원형+ing 만드는 원칙. 02 is going to. 첫걸음. 04 will. 06 is going to rain 08 am going to 10 is going to. 01 answering. 03 buying 05 having. 07 helping. 09 starting. 11 keeping. 본문 85 쪽. 02 coming. 04 missing. 06 walking. 08 meeting 10 waking 12 closing. 정답과 해설. 15.

(16) . 13 teaching. 14 writing. 03 I’m going shopping tomorrow morning.. 17 learning. 18 cooking. 05 The next flight is arriving in two hours.. 21 turning. 25 moving. 15 holding. 16 visiting. 19 seeing. 20 taking 22 saving. 23 doing. 24 pushing. 28 finishing. 29 getting. 32 waving. 33 studying. 43 swimming. 45 resetting. 47 putting. 49 hiking. 42 trying. 53 camping . 55 setting . 57 running . 59 planning 61 waiting . 63 jogging . 48 eating. 첫걸음. 46 sitting. 52 beginning 54 forgetting 56 believing 58 growing. 02 have known. 05 have met. 06 has, finished. 03 has played. 07 has lost. 11 has used. 60 hoping. 62 reading. 66 entering. 첫걸음. 본문 87 쪽. 01 She is leaving Korea next Monday. . 02 They are visiting their grandparents this. weekend.. 중학 영문법. 1. 09 has bought 13 has taught. 15 has worked. 17 has cooked. 4-3 미래를 나타내는 진행시제. 본문 89 쪽. A 01 have been . 16. 04 모름. 5-2 현재완료의 모양. 64 stopping. 65 stopping. 02 모름, 모름. 44 winning. 50 flying. 51 standing. 01 Seoul, Seoul . 40 kidding. 41 wanting. 38 collecting. 39 listening. 본문 88 쪽. 03 깨진 상태. 36 adding. 37 looking. 34 lying. 35 sleeping. 첫걸음. 30 diving. 31 going. 5-1 현재완료. 26 changing. 27 touching. 04 He is going camping this weekend.. 19 has broken. 04 have, had. 08 Have, been. 10 has watched 12 has rained. 14 has known 16 have been 18 has been. 20 has fallen. B 01 계속 . 02 경험. 05 경험. 06 계속. 03 완료. 04 결과. 08 완료. 07 경험 09 완료. 10 결과.

(17) 개념다지기 warm up. 5-3 현재완료, 과거. 1 ( O ) . 첫걸음 01 went. 03 played. 05 had. 09 rained. 07 have been 11 visited. 13 snowed 15 did, do. 2 ( O ). 3 ( O ) . 본문 91 쪽. 4 (O). 5 ( O ) 6 ( X ). 02 has. 7 (X). 04 started. 8 ( O ). 9 ( O ). 06 hasn’t 08 met. 10 has rained. 6-1 수동태와 능동태. 14 won. 첫걸음. 12 have been 16 watched. 실력다지기 check up 01 ( O ). 02 work → works. 본문 94 쪽. 01 능동태. 02 수동태. 05 능동태. 06 수동태. 03 능동태 본문 93 쪽. 본문 95 쪽. 07 능동태 09 능동태. 04 수동태 08 수동태 10 수동태. 03 breaks → broke 04 ( O ). 05 playes → played. 6-2 능동태를 수동태로 바꾸는 법. 07 have been - went. 첫걸음. 06 write → writes 08 ( O ). 09 stoped → stopped. A 01 by him. 11 drinks → drank. 03 My idea. 10 ( O ). 12 teach → teaches 13 ( O ). 14 stealed → stole. 02 was made. 04 am loved. 05 is bought. 06 was finished by her. 17 buy → bought. 08 was built by Bill. 19 ( O ). 15 leaves → leave. 16 speak → speaks 18 forgotten → forgot 20 has changed → changed. 본문 95 쪽. 07 were helped by Maria 09 is drunken by Nick. 10 were washed by Eric. B 01 Music is liked by me.. 02 A small greenhouse was built by us.. 정답과 해설. 17.

(18) . 03 His room was cleaned by him.. 7-1 by+(대)명사의 생략. 05 Some cookies were baked by her.. 첫걸음. 04 The violin was played by Sarah.. 06 A book was read by him.. 01 My bike was stolen.. 07 A book is read by Sam.. 02 English is spoken all over the world.. 08 A huge bag is carried by her.. 03 The window was broken.. 09 His mother is helped by him.. 04 Potatoes are grown here.. 10 The ball was kicked by him.. 05 That building was built in 1972.. 11 A book was written by Susan.. 12 The telephone was invented by Bell.. 13 His car was broken by Karl.. 10 My computer was broken.. 6-3 수동태를 능동태로 바꾸는 법. 본문 98 쪽. 01 My uncle played the guitar. 02 I did the work.. 03 My sister wrote the letter.. 04 Bell invented the telephone. 05 You use the computer.. 06 Your dog bit my brother.. 07 My friends break the glasses.. 08 My mother invited you.. 09 He taught me.. 11 His family visited Paul.. 13 His mother calls Brian.. 15 My sister brought the present.. 10 The students sang the song. 12 The students completed the project. 14 Dr. Smith treated the patient. 14 Dr. Smith treated the patient.. 18. 중학 영문법. 1. 07 This cave was discovered. 09 The rumor was spread.. 15 The door was opened by Claire.. 첫걸음. 06 He is respected.. 08 The poor are helped.. 14 Her house is cleaned by Jamie.. 본문 100 쪽. 실력다지기 check up 01 is → was (과거). 02 are → is (수 일치) 03 you → by you 04 ( O ). 05 choosed → chosen (불규칙동사) 06 him → by him. 07 holded → held (불규칙동사). 08 wrote → written (불규칙동사) 09 ( O ) 10 ( O ). 11 bite → bitten (불규칙동사) 12 ( O ) 13 ( O ). 14 catched → caught (불규칙동사) 15 growed → grown (불규칙동사) 16 was → were (수 일치) 17 ( O ). 18 were → was (수 일치). 19 spreaded → spread (불규칙동사) 20 buyed → bought (불규칙동사). 본문 101 쪽.

(19) 개념다지기 warm up. 본문 102 쪽. 4 ② 해설 ⓑ meet → meets ⓓ forget → forgets ⓔ watchs → watches. 1 ( O ) . 2 동작이 현재 일어나고 있거나, 변함없는 진리, 사실, 속담, 격언, 습관적인 동작 등을 표현할 때 현재시제를 사용한다.. 5 ① ③ ④ 해설 ② read → reads ⑤ work → works. 6 ① ② 해설 ③ go → went ④ read → reads ⑤. 3 뒤에 s를 붙인다.. has gone → went (in 2017으로 시점을 명시했기. 7 ④ sell - sold - sold. sh/ch/-s/-x로 끝나는 경우는 es를 붙인다. 동사 끝이 ‘자음+y’로 끝나면 y를 i로 바꾸고 ‘es’를 붙인다. 동사 끝이 ‘모음+y’로 끝나면. 8 ② ③ ④ 해설 ① 과거동사에는 s를 붙이지 않는 다. ⑤ give의 과거형은 gave이다.. ‘동사원형+s’로 쓴다.. 9 ④ stay - stayed - stayed. 4 보통 ed를 붙인다. 불규칙동사의 다양한 예를 써본다. 5 1. will + 동사원형 2. be동사+ going to v 3. be동사+ V-ing 6 be동사+ V-ing. 10 ④ 해설 (A) is → are (B) gathers → gather (C)have → has (F) starts → start. 11 ④ 해설 ① understoods → understood ② sung → sang ③ meeted → met ⑤ payed →. 7 have / has p.p.. paid. 8 현재완료는 과거에 일어난 일이 현재까지 계속 되거나 영향을 줄 때 사용하며, 과거시제는 현. 12 ② cost - cost - cost. 13 ③. 14 ① drop - dropped - dropped. 15 ② 조동사 뒤에는 항상 동사원형이 온다.. 재에 대한 정보를 주지 않는다.. 16 ② collect → collects. 9 ( O ). 17 ③ 해설 ⓑ worrys → worries ⓒ pushs →. 10 ( O ). 11 ( X ) 과거동사는 ed를 붙인다.. 12 ( X ) 반드시 ‘by 명사’가 오는 것은 아니다.. pushes ⓕ enjoyes → enjoys 18 ④ shoped → shopped 19 ③ slide - slid - slid. 20 ② bring - brought - brought. 21 ① 해설 ⓐ buy - bought - bought ⓑ will. 첫걸음 유형완전정복 중간·기말고사 대비 변형 문제. 때문에 현재완료 시제를 쓸 수 없다.). 본문 104 쪽. 1 ① 해설 ⓐ washs → washes ⓒ saies → says ⓓ stopps → stops. 2 ④ 해설 ① every Sunday는 습관이기 때문에 현. leave → left ⓔ have read → read. 22 ① ④ 해설 ② have → has (수 일치) ③ has → have (수 일치) ⑤ has taken → took (시제) 23 ① ④ ⑤ 해설 ① stayed → have stayed ④ have built → built ⑤ have watched →. 재시제를 쓰는 게 옳다. ② this morning은 이미 지 나갔으므로 보통 과거시제를 쓴다. ③ clean의 올바 른 3인칭 단수형은 cleans이다. ⑤ 과거동사에는 s를. watched. 붙이지 않는다.. 규칙) take - took - taken. s(es)를 붙인다. 주어가 I인 경우에는 동사원형을 사. goeing → going ④ swiming → swimming ⑤. 용한다.. exerciseing → exercising. 3 ④ 해설 3인칭 단수명사가 주어일 때, 동사에는. 24 ③ ④ 해설 ③ begined → began (불규칙). begin - began - begun ④ taked → took (불 25 ④ 해설 ① meetting → meeting ②. 정답과 해설. 19.

(20) 26 ② going은 go의 진행시제이다. 나머지는 be. 럼 읽는 주체가 확실히 표현되어 있을 때는 수동태로. 27 ④ lie+ing는 lying이 올바른 형태이다.. 41 ②. going to V로 ‛~할 예정이다’로 해석된다.. 쓰는 게 맞다.. 28 ② 해설 ⓐ tieing → tying ⓒ buing →. 42 ⑤ 해설 능동태를 수동태로 바꿀 때, be동사의. buying이 옳은 형태이다. ⓓ are → is (수 일치) ⓔ haveing → having. 29 ④ 해설 ① am helping → was helping (시 제) ② was boughting → was buying ③ is learnsing → is learning ⑤ is waitting → is. 시제와 수 일치에 주의하며, 과거분사의 형태에 유의 한다. 능동태 문장의 주어를 수동태에서 동사 뒤로 보 낼 때, by를 꼭 쓰고, 대명사는 목적격으로 바꾸자. 43 ② 해설 ① computer was fixed ③ driven by Lucy ④ buy → bought ⑤ work is done. waiting. 44 ① ③. be v-ing이다.. choosed → chosen ⑤ were → was. 30 ④ 진행의 be v-ing이고, 나머지는 모두 미래의 31 ③ be going to V = will V 로 바꾼다. 해설. ① Andy will go for a jog. ② They will watch a movie. ④ Claire will study history. ⑤ You will miss the bus.. 32 ② 해설 ①, ③ ~ ⑤는 왕래발착동사들이다.. 33 ④ be going to V = will V 로 바꾼다. 해설 ① I will attend the meeting. ② She will brush her teeth. ③ We will cook something. ⑤ Helen will meet me at the airport.. 34 ③ v-ing의 옳은 형태 해설 ① eatting →. eating ② shoping → shopping ④ swiming → swimming ⑤ runing → running. 35 ④ v-ing의 옳은 형태 해설 ① was sleepping → sleeping ② was carring → carrying ③. was tooking → taking ⑤ is play → playing 36 ① v-ing의 옳은 형태 해설 ② giveing →. giving ③ rideing → riding ④ fling → flying ⑤ helding → holding. 37 ④ v-ing의 옳은 형태 해설 ① is → are (수 일 치) ② startting → starting ③ is → are (수 일 치) ⑤ studieing → studying 38 ④. 39 ① ② ⑤ 해설 ① writed → written ② were → was ⑤ grew → grown. 40 ④ read는 수동불가동사가 아니다. 능동이 수동 을 대신할 수 있는 경우는 책의 성질로 인해 읽혀지는 것이 쉽다거나 재미있어졌을 때이며, 지금 이 문장처. 20. 중학 영문법. 1. 45 ④ 해설 ① were → was ② his → him ③ 46 ⑤. 47 ③ find와 found의 의미를 구분한다.. 48 ③ 해설 ① is → was(시제) ② are → were(시 제) ④ was 없앰. ⑤ window was broken. 49 ③ 해설 ⓐ sang → sung ⓒ are → is ⓕ taken by my ⓖ he → him. 50 ② ④ 해설 ① loves → loved ③ is → was ⑤ is → was 51 ④. 52 ③ 해설 4형식 문장을 수동태로 만드는 경우,. 동사 바로 뒤에 오는 목적어를 앞으로 보내야 한다. This book is given me by Paul. (X) 53 ④.

(21) 서술형 대비. 1 (1) gets . (2) got. (2) Julie is talking to her friends.. (2) A cat is lying on the floor.. 2 (1) Jane is reading a book.. 3 (1) Amy is driving her car.. 4 A meal is cooked by Kate and Ken. 5 The book was bought by me. 6 was read by me 7 was held by us. 8 (1) We spent 2hours in the mall.. (2) My uncle told me a funny story. (3) I bought some pens. (4) My sister sang a beautiful song. (5) I met her at the party. (6) John saw you at the library. (7) I went to Spain. (8) He swam in a river. (9) The bird flew high. (10) Jane read a lot of books.. (3) were (5) was (7) were (9) were (11) Were. 9 (1) were. (2) was (4) was (6) was (8) Was (10) were. 정답과 해설. 21.

(22) 1-1. 4. 조동사. 1-1 조동사의 역할과 종류 첫걸음 02 visit. 03 visit. 04 visit. 05 visit. 06 see. 07 see. 08 stay. 09 stay. 10 be. 1-2 조동사의 부정형, 축약형 첫걸음. 02 He won’t leave soon.. 05 He’d better not stay quiet.. 06 They wouldn’t work hard.. 1-3 조동사 문장의 의문문 전환 첫걸음. 본문 119 쪽. A 01 Can you drive?. 02 Will you move to Venezuela?. 04 Will Jane like the movie?. 03 Should she listen to her parents? 05 Might it be true?. 중학 영문법. 08 May she stay here?. B 01 you can . 02 I will. 04 I must. 06 I would. you can’t. 03 he can. I won’t he can’t. I can’t. 05 I can. 07 I could. 08 he should. 첫걸음. 04 You shouldn’t go out now.. 22. I mustn’t I wouldn’t I couldn’t. he shouldn’t. 2-1 will. 03 You mustn’t pack your car here.. 06 Would Mike show up?. 본문 118 쪽. 01 I can’t find him.. 07 Can you take a break? 본문 117 쪽. 01 visit. 본문 116 쪽. 1. 본문 121 쪽. 01 I will fall asleep. 02 She will miss the bus. 03 Paul will buy some flowers. 04 Laura will like you. 05 They will finish the work. 06 Ken will play football with his friends. 07 Maria will bring an umbrella. 08 It will rain heavily..

(23) 2-2 would. 3-1 can, could. 첫걸음 01 will → would . 02 are able to. 03 isn’t able to. 03 played → play. 04 aren’t able to. 04 stays → stay. 05 The girl was able to. 05 laughed → laugh. 06 Is he able to. 06 went → go. 07 exercised → exercise. 09 singing → sing. 본문 125 쪽. A 01 is able to. 02 tells → tell. 첫걸음. 본문 122 쪽. 07 Are they able to 08 Are you able to. 08 calls → call. 10 not will → will not (won’t). B 01 허락 . 02 허락. 12 won → win. 05 능력. 06 허락. 11 don’t will → won’t. 03 부탁. 04 능력. 08 허락. 07 부탁. 2-3 will you~?, would you ~? 3-2 may 첫걸음 01 Will 03 Would 05 Would. 본문 123 쪽. 첫걸음. 02 Will. 04 Would 06 Will. 첫걸음 01 I want to. 03 I want to. 05 Do you want to. 01 허락. 02 추측. 05 추측. 06 허락. 09 추측. 03 허락. 2-4 would like (to). 본문 124 쪽. 02 I want to. 본문 127 쪽. 07 추측 11 허락 13 추측 15 추측. 04 허락 08 추측 10 허락 12 허락 14 허락 16 추측. 04 Do you want 06 I want. 07 Would you like to 08 I would like to 09 Would you like to 10 I would like to. 정답과 해설. 23.

(24) 3-3 must. 3-6 had better, should. 첫걸음 01 강한 추측 05 의무. 09 강한 추측. 01 should. 02 의무. 03 강한 추측. 첫걸음. 본문 128 쪽. 02 should. 04 의무. 03 had better not 04 should. 08 강한 추측. 06 강한 추측. 07 의무. 본문 132 쪽. 10 강한 추측. 05 had better. 06 had better not. 10 should. 07 should not 09 had better. 08 had better. 실력다지기 check up. 3-4 must, have to 첫걸음 02 has to. 06 have to. 03 has to. 07 have to. 03 has to follow. 05 had to buy. 07 had to hurry. 03 listened → listen 05 must → have to 06 bit → bite 07 ( O ). 08 has to. B 01 had to wait for. 02 swims → swim 04 ( O ). 04 have to. 05 have to. 01 O 본문 129 쪽. A 01 have to. 본문 133 쪽. 08 You can → Can you. 02 have to go 04 had to go. 06 had to take. 08 had to clean. 09 came → come 10 Is → Are. 11 must → had to 12 to go → go. 13 musted → had to. 14 must did → had to do 15 ( O ). 3-5 must not, don’t have to 첫걸음. 본문 131 쪽. 01 must not. 02 must not. 05 must not. 06 must not. 03 must not. 24. 04 don’t have to. 07 don’t have to 09 must not. 중학 영문법. 1. 08 doesn’t have to 10 must not. 16 has better → had better 17 bought → buy. 18 Must you had to → Did you have to 19 ( O ). 20 to를 없앰.

(25) 개념다지기 warm up. 본문 134 쪽. → eat ⑤ learned → learn. 20 ③ 추측 해설 ①, ②, ④, ⑤ 의무. 21 ② ④ 조동사 뒤에는 동사원형이 온다. 해설 ②. 1 ( O ) . 2 허가, 추측, 요청, 가능성. helped → help ④ buys → buy. 22 ① 허락 해설 ②, ③, ④, ⑤ 능력. 3 의무, 강한 추측 4 (O). 23 ① can → can't. 5 (O). 24 ⑤ 해설 ① eats → eat ② closed → close ③. 6 (X). must → had to ④ can → be able to. 7 ‘~할 필요가 없다’ ‘~해서는 안 된다’. 25 ③ 해설 ① reads → read ② walked → walk ④ staying → stay ⑤ is → be. 8 ( X ). 26 ⑤ 해설 ① protected → protect ② musts. → must ③ comes → come ④ passes → pass 27 ④ 해설 ① can → is ② pays → pay ③. 첫걸음 유형완전정복 중간·기말고사 대비 변형 문제. 본문 135 쪽. 1②. 2 ⑤ take a photo: 사진을 찍다 / take a. shower: 샤워를 하다 / take a walk: 산책을 하다 / take a rest: 휴식하다 3④. 4 ③ opened → opene. 5 ⑤ 허락 해설 ①, ②, ③, ④ 능력 7 ④ ⓑ, ⓔ, ⓕ. 6②. 8 ③ ④ 해설 ① like to drink ② want to drink ⑤ I would like. 9 ② 해설 ⓑ don't have to → didn't have to. ⓒ must → have to(조동사는 두 개를 동시에 쓸 수 없다.) ⓓ have to → has to ⓔ Does he must have to → Does he have to 혹은 Must he로 바 꿔야 한다.. 10 ② had better not은 hadn't better로 축약할 수 없다.. 11 ① ⑤. 12 ③. 14 ① ③. 15 ④ can’t → couldn't. 13 ④ 허락 해설 ①, ②, ③, ⑤ 추측 17 ① ④ ⑤ 허가 해설 ②, ③ 추측 18 ③. swimming → swim ⑤ be → is. 28 ① 허락 해설 ②, ③, ④, ⑤ 능력 29 ④. 30 ⑤ 해설 ① has to → had to ② have → has ④ had → have 31 ①. 서술형 대비. 1 (1) isn’t able to . (2) wasn’t able to. (3) is can to → is able to (4) may be not → may not be (5) can able → can. Can he speak English very well? You must not park here.. I have to study for the test.. 2 (1) has → have (2) not can → cannot. 3 Would you turn down the TV?. 4 The news can’t be true. 16 ① ④. 19 ① ② ⑤ 해설 ① finishes → finish ② to eat. 5 Julie has to stay home today.. 6 you like to go swimming together? 7 must not. 8 You will make a lot of friends.. 정답과 해설. 25.

(26) 1-1. 5. 문장의 완성. 본문 143 쪽. 1-1 부정문 – be동사가 쓰인 문장. 1-2 부정문 – 일반동사가 쓰인 문장. 첫걸음. 첫걸음. 본문 144 쪽. A 01 The books aren’t easy.. A 01 We do not (don't) like summer.. 03 She wasn’t happy yesterday.. 본문 146 쪽. 02 They aren’t good at dancing.. 04 We aren’t late.. 06 The movie wasn’t interesting.. morning. 05 It did not (didn't) snow yesterday.. 08 He isn’t a good singer.. 07 She did not (didn't) take a photo.. 05 I am not a student.. 07 My car isn’t expensive.. B 01 I ain’t happy.. 02 My friend isn’t coming today.. 04 He wasn’t in the room.. 03 You weren’t late for school.. 05 She isn’t tall.. 06 They weren’t angry. 07 It isn’t my job.. 08 We aren’t hungry.. 09 Her friend wasn’t in the library.. 10 He isn’t smart. 11 It isn’t cold.. 12 They aren’t from France.. 26. 중학 영문법. 1. 02 She does not (doesn't) work hard.. 04 He does not (doesn't) watch TV every. 03 I do not (don't) drink coff ee.. 06 I did not (didn't) buy a car.. 08 We did not (didn't) play together.. 09 She does not (doesn't) wear glasses.. 10 You did not (didn't) go to the cinema.. B 01 I don’t like carrots.. 02 We don’t drink coffee.. 04 Your aunts don't talk much.. 06 Sam doesn’t live here.. 03 My mother didn’t go to a doctor.. 05 He doesn’t dance.. 07 You didn’t come to school.. 08 His mother doesn’t like animals. 09 I don’t go out late.. 10 We don’t enjoy cold weather..

(27) 06 you did . 2-1 의문사가 없는 의문문 첫걸음. 07 she did 본문 149 쪽. 08 he / she does . you didn’t she didn’t he / she doesn’t. A 01 Are you happy?. 02 Is my mother angry?. 2-3 부정의문문. 04 Are we late?. 첫걸음. 03 Is the boy tall?. 05 Do they like music?. 06 Did the dogs bark at me?. 08 Do you exercise everyday?. 07 Does the woman work in a bank?. 01 No, he isn’t. 02 No, I’m not.. 03 Yes, he does. 04 Yes, they did.. 05 Yes, I did. 06 Yes, they were.. 09 Did he read books yesterday?. 본문 151 쪽. 07 he does.. 08 I do.. 10 Did she enjoy the movie?. B 01 You are excited.. 2-4 의문사가 있는 의문문. 03 I am late.. 첫걸음. 02 He is hungry.. 04 She was nervous.. 01 ① 03 ⑦ 05 ⑨. 05 They finished the work. 06 You play the piano. 07 He wears glasses.. 08 She lived near here.. 07 ⑩. 09 ④. 본문 153 쪽. 02 ⑤. 04 ⑥ . 06 ⑧ 08 ②. 10 ③ . 09 She has big eyes.. 10 He walks to school.. 2-5 부가의문문. 2-2 의문사가 없는 의문문에 대한 대답 첫걸음 01 they do 02 she does 03 they did 04 I did 05 she does . 본문 150 쪽. they don’t she doesn’t they didn’t I didn’t she doesn’t. 첫걸음. 본문 154 쪽. 01 isn’t he. 02 don’t you. 05 can’t you. 06 didn’t she. 03 is she. 07 did they. 09 doesn’t he. 04 doesn’t he 08 didn’t you 10 were we. 정답과 해설. 27.

(28) 3-1 명령문. 3-3 명령문과 청유문의 부가의문문. 첫걸음. 첫걸음. 본문 155 쪽. 01 Stop eating junk food.. 02 Be polite to your teacher.. 01 will you. 02 will you. 05 will you. 06 shall we. 09 shall we. 03 shall we. 03 Don’t go out tonight. 04 Be careful.. 05 Don’t come here.. 06 Don’t worry about the test.. 본문 158 쪽. 07 Don’t be afraid of the future. 08 Be quiet now.. 07 will you. 04 will you. 08 shall we 10 will you. 3-4 감탄문 첫걸음. 3-2 청유문. 01 How. 첫걸음. 본문 156 쪽. A 01 go to the amusement park together. you go to the amusement park together going to the amusement park together B 01 Let’s go. 02 Let’s watch. 05 Let me close. 06 Let’s not go. 03 Let’s study. 07 Let’s play. 04 Let me help 08 Let’s go. 09 Let me introduce 10 Let me take. C 01 going to the library. going to the library go to the library you go to the library 02 take a break taking a break you take a break taking a break. 28. 중학 영문법. 1. 본문 159 쪽. 02 How. 03 What. 04 What. 08 How. 05 How. 09 How. 07 How 11 How. 06 How. 10 What 12 What. B 01 kind they are!. 02 kind people they are!. 04 a polite girl she is!. 06 expensive paintings these are!. 03 polite she is!. 05 expensive these paintings are! 07 wise he is!. 08 a wise man he is!.

(29) 개념다지기 warm up. 4-1 There is / are. 1 ( O ) . 첫걸음. 본문 161 쪽. A 01 is. 02 are. 05 Are. 06 is. 03 Is. 07 are 09 Is. 4 (O). 5 (O). 6 (X). 08 are. 7 (O). 10 are 02 there are. 05 There are. 06 there is. 8 ( O ). 9 will you 10 ( O ). 11 ( O ) . 03 there isn’t 04 there is 07 There is. 01 What → How 02 are → be. 03 looks → look 04 going → go. 05 will you → shall we. 12 There is / are. 08 there weren’t. 실력다지기 check up. 06 Don’t let’s → Let’s not. 2 ( O ) 3 ( O ). 04 is. B 01 There are. 본문 164 쪽. 13 is, are. 첫걸음 유형완전정복. 본문 163 쪽. 중간·기말고사 대비 변형 문제. 본문 165 쪽. 1 ② 해설 did로 물어봤으므로, Yes, I did.나 No, I didn’t.로 답한다. 주어가 you이므로 답하는 입장에선 I (단수) 혹은 we(복수)가 될 수 있다. 2②. 07 I amn’t → I’m not. 3 ④ 해설 I, you, we, they, 복수명사는 do를 사. 08 ( O ). 용하고, he, she, it, 단수명사는 does를 쓴다.. 09 ( O ). 10 are → is. ④ doesn't bought → didn't buy ⑤ teaches →. 4 ③ 해설 ① not → don't ② don’t → doesn't. 11 ( O ). teach. 13 is → isn’t. not are → are not ⑤ rains → rain. 12 What → How 14 is → are. 5 ④ 해설 ① don’t → doesn't ② likes → like ③ 6⑤. 15 aren’t → didn’t. 7 ③ don't 해설 ① doesn't ② doesn't ④. 17 exercises → exercise. 8 ③ 해설 ① Do ② Do ③ Does ④ Do ⑤ Do. 16 What → How. 18 having → have 19 left → leave 20 do → don’t. doesn't ⑤ doesn't. 9 ② 해설 ① Were → Was ③ Are → Do ④ misses → miss ⑤ working → work. 10 ③ 해설 ① Do → Does, likes → like. 정답과 해설. 29.

(30) ② don’t → doesn't ④ doesn’t → didn't ⑤ doesn’t → don't. 11 ② 해설 ① draw → draws ③ doesn’t → don't ④ went → go ⑤ gives → give 12 ②. 13 ② ㉣, ㉧. 17 ① ③ ⑤. 14 ③. 15 ②. 16 ③. 18 ③ How many people are there in the room?. 19 ① ⑤. 20 ④ a lot of A에서 A가 셀 수 있는 경우, 복수명. 사로 써야 한다. 해설 ① Is → Are ② Are → Is ③ thing → things ⑤ are → is 21 ② 해설 ① is → are ③ There is → Is there. 37 ④ 해설 ① Has → Have ② Are → Be ③ Not forget → Don't forget ⑤ Be not → Don't be. 38 ② 해설 ① Not eat → Don't eat ③ Skip not → Don't skip ④ Not use → Don't use ⑤ Doesn't → Don't sit 39 ②. 40 ④. 41 ④. 42 ③ 해설 ① Do → Does ② do → are ④ plays → play ⑤ are → aren't. 43 ④ be동사와 일반동사는 함께 쓰일 수 없다. 진 행시제의 be+v-ing와 수동태의 be+p.p.만 가. 능하다. 해설 ① heard → hear ② am → 혹은 am living ③ are → 혹은 am living ⑤ miss →. ④ Is → Are ⑤ is → are. misses 혹은 missed. 우가 일반적이다. because와 비슷한 단어로는 as,. ④ are → were ⑤ watch → watches. 22 ② Why로 물어볼 경우, because로 대답하는 경. 44 ① 해설 ② Do be → Be ③ don’t → doesn't. since가 있다. (~이기 때문에). 45 ③. 25 ③ 부정명령문은 don't로 시작하고, 긍정명령문. he → it ④ will you → shall we. 23 ①. 24 ⑤. 은 동사원형으로 시작한다. be동사가 쓰인 문장은. be동사가 원형이므로 be동사로 시작한다. 해설 ① Don't ② Don't ③ Be ④ Don't ⑤ Don't. 26 ① doesn't he 해설 ② didn't he ③ didn't he. 46 ③. 47 ⑤ 해설 ① liked → like ② have → has ③ 48 ① ③ 해설 ① closes → close ③ do not → not. 49 ⑤ shall we 해설 ① will you ② will you ③ will you ④ will you. ④ didn't he ⑤ didn't he. 50 ④. switch ④ goes → go ⑤ repeating → repeat. you → shall we ④ shall I → shall we ⑤ will. 27 ② 해설 ① quiet → be quiet ③ switched → 28 ⑤. 29 ③. 30 ④. 31 ③ 해설 ① What → How ② How → What ④ a를 없앰. ⑤ is today → today is. 32 ④ What 해설 ① How ② How ③ How ⑤ How. 33 ② 해설 ① runs the boy → the boy runs. ③ you → you are ④ How → What ⑤ What → How. 34 ③ What → How. 35 ③ What 해설 ① How ② How ③ How ⑤ How. 36 ③ 해설 ① did → didn't ② isn’t → doesn't ④ don’t he → doesn't ⑤ don’t → didn't. 30. 중학 영문법. 1. 51 ③ 해설 ① won't you → will you ② will we → shall we. 52 ② ④ ⑤ 해설 ② you → they ④ What → How ⑤ is he → he is. 53 ④ 해설 ① came → come ② fall → fell ③ didn't → wasn't ⑤ do → does. 54 ② 해설 ① Isn't → Doesn't ③ didn't you go ④ is the night sky → the night sky i ⑤ you are → are you.

(31) 서술형 대비. t (1) My students make a mess.. (2) The kids don’t like hamburgers.. 해설 do make a mess로 긍정문에서, do와. 일반동사를 같이 쓰는 경우도 가능한다. 이렇게 쓰면 일반동사를 강조하는 표현이 된다. 2 (1) Is. (2) are (3) is (4) is (5) Are. (2) No, she doesn’t.. (2) Are Jason and Mike good at dancing?. (2) will you (3) will you. (2) Ted doesn’t clean his room every day.. 3 (1) Does your mother like pizza? 4 (1) Did Karl go to the library? 5 (1) shall we. 6 (1) Does David go to the gym everyday?. 10 ⓐ plays. 11 having dinner. ⓑ played. have dinner have dinner having dinner. (2) How high the birds fly!. 12 (1) How cute the baby is!. 13 What a beautiful day it is!. 14 There is a book on the desk 15 (1) are → is. (2) is → are (3) is → are (4) were → is. (2) doesn’t → don’t (3) like → likes (4) were → is (5) were → is (6) likes → like. 16 (1) are → is. 7 Never break these rules.. 8 Do you remember this list? 9 (1) My name are Jane.. My name is Jane. (2) We plays badminton together. We play badminton together. (3) Although I are not good at it. Although I am not good at it.. 정답과 해설. 31.

(32) 1-1. 6. to부정사. 1-1 동사와 준동사. 본문 181 쪽. 준동사: to walk. 02 주어: prepared 03 주어: is . 05 주어: has . 04 It is fun to bake cookies.. 06 To swim in the ocean is dangerous.. 준동사: to go. 준동사: travelling. 준동사: lying. 04 주어: enjoys . 첫걸음 01 동사: is . 본문 180 쪽. 05 It is difficult to study hard. 07 To do nothing is easy.. 08 To finish the work on time is hard. 09 To make new friends is exciting.. 10 To master a foreign language is difficult.. 준동사: named. 06 주어: walked . 준동사: singing. 07 주어: have . 1-3 to부정사의 형용사적용법. 준동사: written. 08 주어: gave. 준동사: learning. 첫걸음 A 01 nothing to eat. 1-2 to부정사의 명사적용법 첫걸음. 본문 182 쪽. 02 It’s a good idea to take a walk.. 03 I don’t like to dance with him.. 04 To learn a new language is difficult. 05 I want to live abroad for a year.. B 01 To play. 02 To eat. 06 to pass. 03 to teach. 05 To exercise. 02 a book to read. 04 things to sort out. A 01 To read books is fun.. 04 to live. 05 somebody to share. 06 something to tell you. 02 anything to eat. 04 no chair to sit on. 06 dream to pursue. B 01 nothing to drink. 03 two movies to watch. C 01 It is important to eat a healthy meal.. abroad. 03 It is my hobby to exercise.. 32. 02 It has good things and bad things to study. 중학 영문법. 1. 03 things to do. 05 a plan to see him 07 many friends to trust 08 a good place to visit 09 work to do. 10 a test to prepare 11 a book to buy. 본문 184 쪽.

(33) . 12 a bag to put the books in. 1-6 to가 없는 원형부정사 - 사역동사. 13 Danny has a plan to buy a car. 첫걸음. 1-4 to부정사의 부사적용법 첫걸음. 본문 186 쪽. 02 (D) A 01 (A) 03 (B) 04 (D) 05 (C) 06 (A) 07 (E) 08 (B) 10 (E) 09 (E). 11 (B). 12 (C). 15 (C). 16 (C) . 20 (A). 19 (B). 02 play C 01 wash 03 do 04 call 05 wash 06 take 07 do 08 give 10 stay 09 wag. 13 (A) 14 (B) 17 (B). A 01 finishing → finish (to finish) 02 to stay → stay 03 falling → fall 04 apologized → apologize 05 used → use 06 washed → wash ( to wash). 02 stay B 01 sing 03 read 04 communicate 05 touch 06 scream 07 play 08 shake 10 cross 09 play. 02 (C) B 01 (B) 03 (A) 04 (C) 05 (A) 06 (B) 07 (B) 08 (B) 10 (A) 09 (C). 본문 189 쪽. 18 (A) . 1-5 to가 없는 원형부정사 - 지각동사 첫걸음. 본문 188 쪽. 01 talked - talk(talking) . 02 to walk - walk (walking). 03 talked - talk (talking). 04 to read - read (reading). 05 moved - move (moving). 06 touched - touch (touching). 정답과 해설. 33.

(34) 실력다지기 check up. 중간·기말고사 대비 변형 문제. 01 plays → play 02 does → to do. 1③. 04 ( O ). 5 ④ 해설 ① saving → save ② explores → explore ③ win → to win ⑤ win → to win. 07 to play → play / playing 08 cooked → cook. 09 to sing and dance → sing and dance /. singing and dancing 10 watches → watch 11 ( O ) 12 ( O ) 13 to leave → leave / leaving 14 to shake → shake / shaking 15 danced → dance / dancing 16 are → is 17 to finds → find 18 take→ to take / taking 19 to stay → stay 20 ( O ) 21 to met → to meet. (O) (O) (O) I want to study English.. (‘~하는 것’으로 해석될 수 있는 예). 5 (O) 6 I have a book to read. 7 (O) 8 I go to school to study. 9 I am glad to see you. 10 She must be smart to say so. 11 She grew up to be a doctor. 12 The water is too cold to drink. 13 ( O ). 34. 중학 영문법. 1. 3 ① 해설 work → works. ④ saw → see ⑤ read → to read. 05 being → be 06 washes → wash. 1 2 3 4. 2④. 본문 193 쪽. 4 ③ 해설 ① to reads → to read ② getting → get. 03 water를 없앰. 개념다지기 warm up. 첫걸음 유형완전정복. 본문 191 쪽. 6 ③ 해설 ① stays → stay ② winning → win ④ learn → to learn ⑤ plan → to plan. 7 ⑤ 부사적 해설 ①, ②, ④, ⑤ 명사적. 8 ② 부사적용법 해설 ①, ③, ④, ⑤ 명사적용법 9 ① 부사적용법 해설 ②, ③, ④, ⑤ 명사적용법. 10 ① ③ 해설 ①, ③ 부사적용법 ②, ④, ⑤ 명사적 용법. 11 ② 부사적용법 해설 ①, ③, ④, ⑤ 명사적용법. to부정사의 형용사적 용법은 S is to V로 쓰일 때, 해석이 예정, 가능, 의무 등으로 해석되므로 보어로 쓰인 명사적 용법과 해석이 다르다.. 12 ④ 형용사적용법(=must) 해설 ①, ②, ③, ⑤ 명사적용법. 13 ① 형용사적용법 해설 ②, ③, ④, ⑤ 명사적용법 14 ③ 부사적용법 해설 ①, ②, ④, ⑤ 명사적용법 본문 192 쪽. 15 ④ 명사적 해설 ① 부사적-감정의 원인 ②, ③, ⑤ 부사적-목적. 16 ② 부사적-목적. 함께 노는 친구들이므로 with를 꼭 써야 한다. 해설 ① 형용사적 ③, ④, ⑤ 명사적. 17 ⑤ 명사적 해설 ①, ② 부사적 ③, ④ 형용사적 18 ② 형용사적 해설 ①, ③, ④, ⑤ 명사적. 19 ③ 부사적-감정의 원인 해설 ①, ②, ④, ⑤ 부 사적-목적. 20 ④ 부사적-결과 해설 ①, ②, ④, ⑤ 부사적목적. 21 ④ 형용사적 해설 ①, ②, ③, ⑤ 명사적. 22 ③ to부정사의 부정은 not to V로 쓴다.. 23 ① 부사적-판단의 근거 해설 ②, ③, ④, ⑤ 부 사적-목적. 24 ② 형용사적 해설 ①, ③, ④, ⑤ 부사적.

(35) 25 ① 부사적 해설 ① something을 꾸며주는 것이 므로 형용사적용법의 to부정사이다. ②, ③, ④, ⑤. 서술형 대비. 형용사적. 1 (1) going / to go. sing 혹은 singing ③ plays → play ⑤ did → do. 2 to be a lawyer. 26 ④ 해설 ① to clean → clean ② sang → 혹은 to do. 27 ④ 해설 ① danced → dance 혹은 dancing ② barks → bark 혹은 barking ③ to walk → walk 혹은 walking ⑤ got → get 28 ⑤ 해설 to wait 29 ① ③. 30 ② chose → choose. (2) to return. 3 not to be late for school. 4 (1) to buy her some fl owers. (2) to feed her (3) to send e-mails (4) to buy a new one. bring - brought - brought. 5 promised to call me today 해설 어제 가져온 것이므로, 과거동사를 쓴다. 6 brought two books to read 7 must be a fool to say so 8 needs a chair to sit on. 해설 3인칭 단수는 단수동사를 쓰는 것에 유의. 하자.. 9 helped me learn(to learn) English. 10 (1) I wanted to made his birthday special.. → I wanted to make his birthday special.. (2) He was so happy to has a new ball. → He was so happy to have a new ball.. 정답과 해설. 35.

(36) 1-1. 7. 동명사. 03 went shopping 04 goes swimming. 1-1 동명사. 첫걸음. 본문 202 쪽. A 01 wash → washing 02 sing and dance → singing and dancing 03 stay → staying 04 call → calling 05 try → trying 02 (A) B 01 (C) 03 (C) 04 (D) 05 (C) 06 (C) 07 (A) 08 (B) 10 (D) 09 (C). 11 (A). 12 (D). 15 (C). 16 (A) . 20 (D). 18 (C) . 19 (D). 1-2 동명사의 관용적 표현 첫걸음. 본문 204 쪽. A 01 학생들은 현장 학습 에 가는 것을 고대하고 있다. 02 Paul은 역사 수업을 이해하는 데 어려움을 겪 고 있다.. 03 Susan은 숙제를 하는 데 4시간을 썼다. 04 나는 웃지 않을 수 없었다.. B 01 will go camping. 36. 중학 영문법. 1. 05 will go fishing 07 go jogging. 06 go surfing. C 01 taking a walk. taking a walk take a walk take a walk 02 play baseball playing baseball play baseball play baseball 03 having lunch together having lunch together have lunch together have lunch together. 13 (C) 14 (B) 17 (B). 본문 201 쪽. 02 went skiing. D 01 kept, from fighting 경찰은 두 남자가 싸우지 못하게 막았다. 02 keeps, from drinking 그 법은 십 대들이 술을 마시지 못하게 막는다. 03 keep, from coming 나는 눈물이 나오는 것을 막지 못했다. 04 laughing 나는 웃음을 참을 수가 없었다. 05 spent, buying 그녀는 새 차를 사는 데 많은 돈을 썼다. 06 spent, practicing 나는 오늘을 위해 연습하면서 일주일을 보냈다. 07 remembering. 그들은 내 이름을 기억하는 데 어려움을 겪었다.. 08 stop, from eating 우리는 그가 패스트푸드를 먹는 것을 막아야 한다..

(37) . 09 to having. 10 keep, from shouting. 우리는 파티를 하는 것을 고대하고 있다.. 08 cheating. Mike는 시험에서 부정행위를 한 것을 시인했다. 09 trying Rachel은 좀 더 나은 거래를 찾기 위해 애쓰. 그들의 부모는 자녀들이 소리치는 것을 막아 야 한다.. 11 adjusting 그녀는 새로운 학교에 적응하는 데 어려움을 겪었다. 12 stopped, from falling 선생님은 우리가 잠들지 못하게 막았다.. 2-1 동명사만 목적어로 갖는 동사 첫걸음. 본문 208 쪽. 02 making A 01 going 03 lying 04 playing 05 06 making watching 07 buying 08 posing 10 cooking 09 writing. B 01 watching 그는 스릴러물을 보는 것을 즐기지 않는다. 02 cleaning Laura는 사물함을 청소하는 것을 끝냈다. 03 exercising 의사들은 매일 운동하는 것을 제안한다. 04 biting Jamie는 손톱을 물어뜯는 것을 그만뒀다. 05 trying. Katie는 상황을 설명하기 위해 계속 노력했다. 06 reading 나의 선생님은 매일 책을 읽는 것을 권고했다. 07 opening 점원은 새 계좌를 여는 것(만드는 것)을 추천 했다. . 는 것을 포기했다. 10 going. David은 재미삼아 하이킹을 가는 것을 언급 했다.. 11 witnessing 그들은 사고를 목격한 것을 부인했다. 12 turning 음악 소리를 좀 줄여주는 것을 꺼리니? = 음악소리 좀 줄여주지 않을래?. 2-2 to부정사만 목적어로 갖는 동사 첫걸음. 본문 210 쪽. 02 to tell 01 to go 03 to buy 04 to draw 05 to go. 동명사와 to부정사 모두 목적어로. 2-3 갖는 동사 첫걸음. 본문 211 쪽. 01 exploring 너는 새로운 것들을 탐구하는 것을 즐기니? 02 to do Nick은 숙제를 하겠다고 약속했다. 03 to stay Joan은 며칠 더 머무르기로 결정했다. 04 making Kate는 실수를 한 것을 시인했다. 05 to believe Laura는 진실을 믿기를 거절했다.. 정답과 해설. 37.

(38) . 06 being. 실력다지기 check up. Danny는 때때로 슈퍼스타가 되는 것을 상상한다.. 07 to be. 01 to do → doing. 08 to buy 그녀는 새 옷을 사기로 결정했다. 09 watching. 03 to do → doing. John은 배우인 척한다.. Julia는 영화를 같이 보러가는 것을 제안했다. 10 to sign. 내 상사는 계약서에 서명하기로 동의했다. 11 cutting 내 담당 의사는 커피를 줄이는 것을 권고했다. 12 breaking Judy는 규칙을 깬 것을 부인한다. 13 writing Brian은 보고서를 쓰는 것을 마쳤다. 14 to pass Mark는 시험에 통과하는 것을 실패했다. 15 encouraging 선생님은 학생들을 계속 격려했다. 16 to meet 나는 언젠가 내가 가장 좋아하는 가수를 만나. 본문 213 쪽. 02 ( O ) 04 ( O ). 05 to look → looking 06 ( O ). 07 go → from going. 08 go to swim → go swimming 09 ( O ) 10 ( O ). 11 to go → to going 12 staying → stay 13 ( O ). 14 from buying → buying 15 to learning → learning 16 getting → to get 17 feel → feeling. 18 going → to go 19 ( O ) 20 ( O ). 기를 희망한다.. 17 to ride. Peter는 저녁 식사 후에 자전거를 타고 싶어 한다.. 18 to be 너는 도서관에서 조용히 할 필요가 있다. 19 waiting 나는 너를 기다리는 것을 꺼리지 않는다. 20 to ask 그 남자아이는 질문하기를 계속했다.. 38. 중학 영문법. 1. 개념다지기 warm up 1 2 3 4 5 6 7. 본문 214 쪽. (O) (O) (O) (O) (O) (O) look forward to ~ spend time V-ing cannot help V-ing keep / prevent / stop O from V-ing 8 plan, decide, refuse, hope, want, wish, expect, need 9 suggest, finish, deny, avoid, give up, enjoy, mind, practice.

(39) 27 ④. 28 ③ 해설 ① eat → eating ② waiting → to. 10 ( O ) 11 start, begin, love, like, continue. wait ④ locking → lock ⑤ buying → to buy 29 ④ to wait → wait. 30 ④ to hold → holding. 첫걸음 유형완전정복 중간·기말고사 대비 변형 문제. 본문 215 쪽. 1 ④ 해설 ① climbsing → climbing ② wenting → going ③ are → is ⑤ to meeting → meeting 2③. 3②. 4 ② 해설 ① study → studying ② studying. → study ④ study → studying ⑤ studying → study. 5 ② 해설 ① accepted → accepting ③ to cry. → crying ④ giving → to give ⑤ to learning → learning. 6 ③ asked → asking. 7⑤. 8①. 9⑤. 10 ② ③ 해설 ① to go → going ④ seeing → see. 31 ⑤. 32 ②. 33 ④. 서술형 대비. 1 ① refuse → refuses. ② talking → to talk. ② to visit → visiting. 2 ① make → makes. 3 ① to ride ② to ask ③ to help ④ going 4 (1) ① kept (prevented, stopped). ② from falling asleep last night. (2) spent all my money buying a ticket for the concert. (3) I could not help laughing at his joke.. ⑤ eating → to eat. 5 We couldn’t keep her from dancing.. study ⑤ do → doing. 7 (1) buy → to buy. 11 ② ③ 해설 ① make → makes ④ study → to 12 ⑤ go → going. 13 ④. 14 ① 해설 ② go → going ③ getting → to get ④ going → go ⑤ joining → join 15 ④ ⓐ ⓒ ⓓ. 16 ③ go → going. 17 ② 해설 ① me from going ③ close → closing ④ to cry → crying ⑤ visiting → to visit. 18 ④ ⓐ ⓑ ⓓ. 6 We went shopping together yesterday.. to buying → to buy saving → to save to have → to having (2) to solve → solving to pay → paying fall → falling. 19 ④ to go → going. 20 ② sister from crying. 21 ④. 22 ② ① 수일치때문에 틀린 문장이다. 23 ④ ① 수일치때문에 틀린 문장이다.. 24 ④. 25 ⑤ 해설 ① going → go ② going → go ③ go → going ④ go → going. 26 ④ 해설 ① have → had ② to를 없앰 ③ have → had, with를 없앰 ⑤ to finish → finishing. 정답과 해설. 39.

(40) 1-1. 8. 분사. 본문 223 쪽. 2-1 현재분사와 동명사. 1-1 현재분사와 과거분사 첫걸음. 첫걸음. 본문 224 쪽. 02 baked 01 broken 03 singing 04 written 05 planted 06 sleeping 07 dying 08 finished 10 closed 09 ringing. 1-2 명사를 꾸며주는 분사 첫걸음. 본문 225 쪽. 01 served. 02 used. 03 locked 04 running 05 praying. 06 flying. 10 walking. 07 rising. 08 broken. 09 painted. A. 본문 227 쪽. 01 walking - 동명사. 02 singing / interesting - 현재분사. 03 being - 동명사 (scolded는 과거분사) 04 fitting - 동명사. 05 putting - 현재분사. 06 waiting - 현재분사. 02 동명사 B 01 현재분사 03 현재분사 04 동명사 동명사 05 06 동명사 07 현재분사 08 현재분사 10 현재분사 09 동명사 02 현재분사 C 01 동명사 03 동명사 04 현재분사 동명사 05 06 현재분사 07 현재분사 08 현재분사 10 동명사 09 동명사. 1-3 동사의 표현에 함께 쓰이는 분사 첫걸음. 02 practicing 01 shopping 03 built 04 watched 05 06 broken cleaning 07 painted 08 passed 10 been 09 flooded. 40. 11 is broken. 중학 영문법. 2-2 감정유발동사의 분사. 본문 226 쪽. 12 is repaired. 1. 첫걸음 A. 01 move → moving. 02 shock → shocking 03 excite → excited 04 bore → boring. 05 amaze → amazed. 본문 229 쪽.

(41) 02 boring B 01 interested 03 shocking 04 amazing 05 06 satisfying exciting 07 amazing 08 tired 10 moving 09 interesting. 11 bored. 12 shocked. 13 excited 14 satisfied 15 tiring. 16 disappointing. 20 confusing. 17 surprising 19 exciting. 18 tiring. 실력다지기 check up. 본문 231 쪽. 01 ( O ). 02 breaking → broken 03 tried → trying. 개념다지기 warm up 1 2 3 4. 본문 232 쪽. (O) (O) (X) (X). 5 진행 6 수동태 7 (O) 8 ( O ) 9 현재분사 10 동명사 11 현재, 과거 12 현재 13 ( X ) 많이 실수하는 부분이다. 감정동사가 아니라 감정유발동사이므로, 감정 을 느끼는 겨우, 감정유발을 당한 것이므로, 수동의 과거분사를 써야 한다.. 04 ( O ). 05 crossed → crossing. 06 shocking → shocked 07 ( O ). 08 amazed and moved → amazing and. moving 09 barked → barking 10 using → used 11 write → written 12 ( O ) 13 surrounding → surrounded 14 ( O ) 15 lived → living 16 writing → written 17 building → built 18 ( O ) 19 ( O ) 20 ( O ). 첫걸음 유형완전정복 중간·기말고사 대비 변형 문제. 본문 233 쪽. 1 ① stolen → stealing. 2 ③ 동명사 해설 ①, ②, ④, ⑤ 현재분사 3 ② 현재분사 해설 ①, ③, ④, ⑤ 동명사. 4 ① 동명사 해설 ②, ③, ④, ⑤ 현재분사. 5 ② 현재분사 해설 ①, ③, ④, ⑤ 동명사 6③. 7④. 8 ① 동명사 해설 ②, ③, ④, ⑤ 현재분사. 9 ③ 동명사 해설 ①, ②, ④, ⑤ 현재분사 10 ① 현재분사 15 ②. 16 ③. 18 ③ ④ ⑤. 11 ④. 12 ②. 13 ④. 14 ④. 17 ⑤ confused → confusing. 19 ② 해설 ① serving → served ③ depressed → depressing ④ Unfinishing → Unfinished ⑤ washed → been washed 20 ① ③ ④. 21 ④. 22 ③. 23 ④. 24 ③. 정답과 해설. 41.

(42) 25 ① talked → talking. 26 ③ 해설 ① bring → brought ② boiling →. boiled ④ spending → spent ⑤ publishing →. 서술형 대비. 1 made. published. 2 mended. solving → solved ⑤ walked → walking. 4 spoken. 27 ① 해설 ② has → is ③ fixed → fixing ④ 28 ②. 29 ②. 30 ③. 3 washed. 5 waiting 6 caught. 7 interesting → interested. excited → exciting. 8 walked → walking. dressing → dressed looked → looking horrifying → horrified. 42. 중학 영문법. 1.

(43) 1-1. 9. 형용사와 부사. 1-1 형용사. 본문 239 쪽. 2-1 수와 양의 형용사 1 - many, much. 첫걸음. 첫걸음. 본문 240 쪽. 본문 243 쪽. A 01 useful. 02 wonderful . A 01 much. 02 many. 05 important. 06 boring. 05 much. 06 much. 09 special 10 careful. 03 sick. 07 interesting. 04 friendly 08 honest. B 01 수식 03 서술. 02 서술. 08 수식. 09 서술 10 수식. 07 서술. 03 many. 07 much. 09 many. 04 many. 08 many 10 much. 11 much 12 much 13 much 14 many. 04 수식. 05 수식. 15 much. 06 서술. B 01 much fun. 02 many kinds. 05 much sugar. 06 much sleep. 09 much time. 03 many rules. 11 서술 12 서술 13 수식 14 서술. 15 수식. 07 many books. 04 much coffee 08 many bags. 10 much knowledge. 11 much bread 12 much help. 1-2 형용사의 위치 2-2 수와 양의 형용사 2 - some, any 첫걸음. 01 something cold. 02 something interesting 03 somebody special. 04 something shocking. 06 new thing. 05 nothing strange 07 anything sweet 08 funny thing. 본문 242 쪽. 첫걸음. 본문 245 쪽. 02 any 01 some 03 any 04 any 05 any 06 any 07 any 08 any 09 any 10 any 11 some 12 any. 정답과 해설. 43.

(44) 13 any 14 some 15 any. 2-3. 본문 246 쪽. 25 simply. 26 strongly. 27 softly. 31 amazingly. 01 A few 02 little. 29 heavily. 33 importantly 35 similarly. 37 lazily. 03 a few 04 A few. 05 a little. 22 specially. 23 diligently. 수와 양의 형용사 3 - (a) few, (a) little. 첫걸음. 21 bravely. 39 finally. 24 curiously 28 suddenly. 30 surprisingly 32 poorly 34 newly 36 safely. 38 interestingly 40 cautiously. B 01 completely, is covered. 3-1 부사. 03 extremely, beautiful. 첫걸음. 본문 247 쪽. 01 형용사 03 부사 05 부사. 02 형용사. 04 부사 . 첫걸음. 44. 07 gentle, man. 09 automatically, starts. 10 lightly, blew. 3-3 형용사와 부사의 모양 2 첫걸음. 06 happily. 07 gladly. 08 perfectly. 09 weakly. 10 regularly. 11 mainly. 12 surely. 13 kindly. 14 wonderfully. 15 quietly. 16 noisily. 18 silently. 19 strongly. 중학 영문법. 04 wisely. 17 sadly. 06 truly, unique. 02 nicely. 05 loudly. 05 really, famous. 본문 248 쪽. 03 prettily. 04 immediately, reminded. 08 quiet, place. 3-2 형용사와 부사의 모양 1. A 01 certainly. 02 quietly, open. 20 seriously. 1. 본문 250 쪽. 01 부사, 새들은 높이 난다. 02 형용사, 산들이 높다.. 03 부사, 이 기계는 몹시 효율적이다.. 04 부사, 한국 학생들은 열심히 공부한다.. 05 형용사, 그 임무는 내가 완성하기에 어려웠다. 06 부사, 일찍 일어나는 것은 중요하다. 07 형용사, 이른 아침이 몇시쯤입니까? 08 부사, 그녀는 집에 늦게 왔다..

(45) . 09 형용사, Jack은 항상 늦는다. 10 부사, 이 그림을 면밀히 바라보아라.. 그는 항상 직장에 늦나요?. 3-5 의문부사 3-4 빈도부사 첫걸음 첫걸음. 01 Where. 02 Why. 05 When. 06 Why. 09 When. 본문 252 쪽. 01 The park can sometimes be busy. 그 공원은 가끔씩 혼잡하다. 02 My dog never barks. 내 개는 절대 짖지 않는다. 03 Jack sometimes skips breakfast. Jack은 때때로 아침식사를 거른다. 04 She is often late for school.. 그녀는 종종 학교에 늦는다. 05 You should always listen to your parents. 너는 항상 너의 부모님 말씀을 들어야 한다. 06 Mike always washes his hands when he gets home. Mike는 집에 오면 항상 손을 씻는다. 07 What do you usually do on weekends? 너는 주말에 대개 무엇을 하니? 08 Karen is always kind to her neighbors. Karen은 그녀의 이웃들에게 항상 친절하다. 09 Julie usually stays home on weekends. Julie는 주말에 대개 집에 머무른다. 10 I have never seen Jane angry.. 나는 Jane이 화난 것을 한번도 본적이 없다. 11 Tom often reads newspapers in the morning. Tom은 종종 아침에 신문을 읽는다. 12 I sometimes have a lot of work to do. 나는 때때로 할 일이 매우 많다. 13 You can always ask for help.. 본문 254 쪽. 03 Where. 07 When 11 Where. 13 Where. 15 Why. 04 How. 08 Where 10 When 12 How. 14 When. 3-6 How + 형용사/부사 첫걸음 A 01 gracefully 03 quietly. 05 glad. 본문 256 쪽. 02 graceful 04 nicely. B 01 long. 02 far. 05 many. 06 old. 09 many. 03 much. 04 often. 07 many 08 long 11 long. 10 tall. 12 much. 너는 항상 도움을 요청할 수 있다. 14 Do you usually have coffee without sugar? 너는 보통 설탕을 넣지 않고 커피를 마시니? 15 Is he always late for work?. 정답과 해설. 45.

(46) 3-7 good, well. 14 longly → long. 첫걸음. 본문 258 쪽. 01 well. 02 good. 05 good. 06 good. 03 well. 18 good → well 19 too → either. 20 calmly → calm. 08 good. 09 good. 16 special nothing → nothing special 17 always are → are always. 04 good. 07 well. 15 come → comes. 10 well. 개념다지기 warm up 1 형용사. 3-8 too와 either. 2 부사. 3 앞, 뒤. 첫걸음. 본문 259 쪽. 01 either. 02 too. 05 either. 06 too. 03 too. 01 kindly → kind 02 fastly → fast. 03 well → good 04 any → some 05 ( O ). 06 slow → slowly 07 lately → late. 08 highly → high. 09 politely → polite 10 a few → a little. 11 student understands →. students understand 12 ( O ) 13 sometimes are → are sometimes. 중학 영문법. 6 few, little. 7 거의 없는, 조금 있는 8 ly. 9 high, hard, late, fast. 실력다지기 check up. 46. 5 some, any . 04 either. 07 either. 4 many, much. 1. 10 뒤, 뒤, 앞. 본문 260 쪽. 11 how, where, when, why, what 12 어떻게, 얼마나 13 명사, 동사. 14 긍정문, 부정문. 본문 261 쪽.

(47) 첫걸음 유형완전정복. Jake always careful. 중간·기말고사 대비 변형 문제. 본문 262 쪽. 1 ④ 해설 ① some books → some new books ② beauty → beautiful ③ well → good ⑤ a thing easy → an easy thing 2 ①③. 3① ④ ⑤. 4②. 5 ① 해설 ② happily → happy ③ difficulty. → difficult ④ nicely → nice ⑤ difference → different 6④. 7③⑤. 8①. 9②. 10 ④. 11 ① 해설 밑줄 친 형용사는 보어(명사 서술)이므 로, ①번의 보어가 같은 쓰임이다.. 12 ② 수식 해설 ①, ③, ④, ⑤ 서술 13 ④. 34 ③ 37 ②. 35 ② 38 ①. 36 ④ 39 ③. 40 ⑤. 41 ② 해설 comes always → always comes 42 ④ 부사 해설 ①, ②, ③, ⑤ 형용사 서술형 대비. 1 Mark is often late for school.. 2 I will always remember my teacher.. 3 How far is it from here to the airport? 4 impatient → impatiently 5 fastly → fast. 6 lately → late. 14 ② ③ ⑤. 15 ③ 해설 want to eat something special.. 7 few things to eat. 16 ③. 8 Few people have true friends. 해설 few 뒤에는 복수명사, 복수동사가 온다는 것을 명심하자.. interesting thing. 9 day → days. 17 ① 해설 a thing interesting → an 18 ① ③ ④ 해설 ① The most thing important. → The most important thing ③ delicious something → something delicious ④ A thing strange → A strange thing 19 ④. 20 ④ 해설 ① many → much ② sugars →. sugar ③ many → much ⑤ much → many 21 ② 해설 ① many → much ③ many →. never was → was never lately → late. 10 student → students. sadly → sad much → many visited often → often visited. much ④ calmly → calm ⑤ much → many 22 ① 해설 a little → a few 23 ③. 24 ②. 25 ④. 27 ② ③ ④ ⑤ ⑨ ⑩. 26 ① ③ ④ ⑤ ⑦ ⑧. 28 ② ④ ⑤. 29 ⑤. 30 ① ③ ⑤ 해설 timely는 형용사로 ‘시기적절한’. highly는 부사이지만 ‘몹시’, ‘매우’라는 뜻을 가지므 로 주어진 문장에 적절하지 않다. 31 ③. 32 ①. 33 ③ 해설 ① clean → cleans ② sometimes. is → is sometimes ④ has been never → has never been ⑤ Is always Jack careful → Is. 정답과 해설. 47.

수치

Updating...

참조

Updating...

관련 주제 :