올림포스 독해의 기본1 기출문제 9강(목표여고 영어내신)

29  74  Download (0)

전체 글

(1)

텍스트를 입력하세요.

9-수능

주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것을 고 르시오. [9-수능ANALYSIS]1

Every quarter, staff members at Big Brothers/Big Sisters of Santa Clara County get together to review individual and team objectives.

(A) Then, a staff member puts a checkmark next to each of the goals and priorities (posted on the wall) that each person has helped the agency come closer to realizing.

(B) Each person talks about what he or she has been doing and identifies how those

accomplishments have helped to achieve the agency’s aspirations.

(C) This process is followed by rounds of applause, whoops, and hollers. Like this, they have a visual statement about what they have all been able to accomplish as an agency.

(D) This visual statement also gives them the chance to notice any gaps between what each of them is doing and what they all had said they wanted the agency to achieve, and then where they might need to focus more of their energies in the future to achieve their common vision.”

① (A)-(C)-(B)-(D) ② (B)-(A)-(C)-(D) ③ (B)-(D)-(A)-(C) ④ (D)-(A)-(C)-(B) ⑤ (D)-(B)-(A)-(C)

밑줄 친 ⓐ~ⓔ 중, 어법상 틀린 것으로 짝지어진 것은? 2

[9-수능ANALYSIS]

Every quarter, staff members at Big Brothers/Big Sisters of Santa Clara County get together to review individual and team objectives. Each person talks about what he or she has been doing and ⓐ identifying how those accomplishments have helped to achieve the agency’s aspirations. Then, a staff member puts a checkmark next to each of the goals and priorities (posted on the wall) that each person has helped the agency ⓑ come closer to realizing. This process is ⓒ followed by rounds of applause, whoops, and hollers. At the end of the session, says executive director Sheila Kriefels, “We have a visual statement about ⓓ that we have all been able to accomplish as an agency. This also gives us the chance to notice any gaps between what each of one of us is doing and ⓔ

what we all had said we wanted the agency to

achieve, and then where we might need to focus more of our energies in the future to achieve our common vision.”

① ⓐ, ⓑ ② ⓐ, ⓓ ③ ⓑ, ⓒ

(2)

텍스트를 입력하세요.

다음 글의 밑줄 친 부분 중 어법상 어색한 것은? 3 [9-수능ANALYSIS]

Every quarter, staff members at Big Brothers/Big Sisters of Santa Clara Country get together to review individual and team objectives. Each person talks about ① what he or she has been doing and identifies ② what those

accomplishments have helped the agency to achieve their aspirations. Then, a staff member puts a checkmark next to each of the goals and priorities (posted on the wall) that each person has helped the agency come closer to realizing. This process is followed by rounds of applause, whoops, and hollers. At the end of the session, says

executive director Sheila Kriefels, “We have a visual statement about ③ what we have all been able to accomplish as an agency. This also gives us the chance to notice any gaps between ④ what each of one of us is doing and ⑤ what we all had said we wanted the agency to achieve, and then where we might need to focus more of our energies in the future to achieve our common vision.”

밑줄 친 부분 중 어법상 틀린 것은? [9-수능ANALYSIS]4

Every quarter, staff members at Big Brothers/Big Sisters of Santa Clara County get together to review individual and team objectives. Each person talks about ① what he or she has been doing and identifies ② what those

accomplishments have helped to achieve the agency’s aspirations. Then, a staff member puts a checkmark next to each of the goals and priorities (posted on the wall) that each person has helped the agency come closer to realizing. This process is followed by rounds of applause, whoops, and hollers. At the end of the session, says executive director Sheila Kriefels, “We have a visual

statement about ③ what we have all been able to accomplish as an agency. This also gives us the chance to notice any gaps between ④ what each of one of us is doing and ⑤ what we all had said we wanted the agency to achieve, and then where we might need to focus more of our energies in the future to achieve our common vision.”

(3)

텍스트를 입력하세요.

Big Brothers of Santa Clara County 모임에 관한 다

음 글의 내용과 일치하는 것은? [9-수능ANALYSIS]5

Every quarter, staff members at Big Brothers/Big Sisters of Santa Clara County get together to review individual and team objectives. Each person talks about what he or she has been doing and identifies how those accomplishments have helped to achieve the agency’s aspirations. Then, a staff member puts a checkmark next to each of the goals and priorities (posted on the wall) that each person has helped the agency come closer to realizing. This process is followed by rounds of applause, whoops, and hollers. At the end of the session, says executive director Sheila Kriefels, “We have a visual statement about what we have all been able to accomplish as an agency. This also gives us the chance to notice any gaps between what each of one of us is doing and what we all had said we wanted the agency to achieve, and then where we might need to focus more of our energies in the future to achieve our common vision.” ① 6개월마다 열린다. ② 개인과 팀의 목표를 검토한다. ③ 직원들마다 실현한 목표에 각자 체크표시를 한다. ④ 체크표시 전 박수와 함성을 보낸다. ⑤ 마지막에 이사인 Kriefels가 개인 비전을 제시한다. 다음 글의 내용에 대한 요약문 중 빈칸 (A), (B), (C)에 들 어갈 말로 가장 적절한 것은? [9-수능ANALYSIS]6

Every quarter, staff members at Big Brothers/Big Sisters of Santa Clara County get together to review individual and team objectives. Each person talks about what he or she has been doing and identifies how those accomplishments have helped to achieve the agency’s aspirations. Then, a staff member puts a checkmark next to each of the goals and priorities (posted on the wall) that each person has helped the agency come closer to realizing. This process is followed by rounds of applause, whoops, and hollers. At the end of the session, says executive director Sheila Kriefels, “We have a visual statement about what we have all been able to accomplish as an agency. This also gives us the chance to notice any gaps between what each of one of us is doing and what we all had said we wanted the agency to achieve, and then where we might need to focus more of our energies in the future to achieve our common vision.”

→ In order for an organization to realize its objectives successfully, the requirements are to present individual accomplishments to date (A)________; (B)________ them in a positive manner, and raise (C)________ on where to put efforts for further achievements.

① sociably / criticize / empathy

② apparently / appreciate / awareness ③ in secret / command / reinforcement ④ visually / exceed / initiative

(4)

텍스트를 입력하세요.

9-1

글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절 한 곳은? [9-1]7

If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated.

Humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces, voices, and pictures. As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, we have little trouble telling the two apart. In a remarkable experiment, participants were shown 10,000 pictures for five seconds each. (①) Two days later, they correctly identified 8,300 of them. (②) No computer program to date can perform face recognition as well as a human child can. (③) Why is this? (④) Humans are among the few species whose unrelated members exchange favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations. (⑤) Hence, social contracts of reciprocity ─ “I share my food with you today, and you return the favor tomorrow” ─ could not be reinforced.

다음 글을 읽고 각각의 물음에 알맞은 답을 영어로 답하시 오.

Humans have an extraordinarily large capacity for ⓐ recognize faces, voices, and pictures. As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, (A) 우리는 두 가지를 구분하는데 있어 거의 어려움을 겪지 않는다. In a

remarkable experiment, participants ⓑ show 10,000 pictures for five seconds each. Two days later, they correctly identified 8,300 of them. No computer program to date can perform face recognition as well as a human child can. Why is this? Humans are among the few species whose unrelated members exchange favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations. If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we'd encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated. Hence, social contracts of reciprocity ― "I share my food with you today, and you return the favor tomorrow" ― could not be reinforced.

위 글 (A)의 우리말을 주어진 단어를 배열하여 완성하시 오. [9-1]8

apart / telling / trouble / have / the two / little / we

위 글의 밑줄 친 ⓐ,ⓑ를 어법에 맞도록 바르게 고치시오. 9

(5)

텍스트를 입력하세요.

(A), (B), (C)의 각 괄호 안에서 문맥에 맞는 낱말로 가장 적절한 것은? [9-1]10

Humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces, voices, and pictures. As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, we have (A) [a little

/ little] trouble telling the two apart. In a

remarkable experiment, participants were shown 10,000 pictures for five seconds each. Two days later, they correctly identified 8,300 of them. No computer program to date can perform face recognition as well as a human child can. Why is this? Humans are among the few species whose

(B) [related / unrelated] members exchange

favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations. If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated. Hence, social contracts of reciprocity ─ “I share my food with you today, and you return the favor tomorrow” ─ could not be (C) [strengthened / weakened].

① a little / unrelated / weakened ② a little / related / strengthened ③ little / unrelated / weakened ④ little / related / weakened ⑤ little / unrelated / strengthened

다음 글의 요지로 가장 적절한 것은? [9-1]11

Humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces. As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile

impressions, some novel and some previously experienced, we have little trouble telling the two apart. In a remarkable experiment, participants were shown 10,000 pictures for five seconds each. Two days later, they correctly identified 8,300 of them. No computer program to date can perform face recognition as well as a human child can. Why is this? Humans are among the few species whose unrelated members exchange favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations. If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated. Hence, social contracts of reciprocity ─ “I share my food with you today, and you return the favor tomorrow” ─ could not be reinforced. ① 시각, 청각, 촉각의 능력은 인간 누구나 다 가지고 있다. ② 인간이 만든 컴퓨터 프로그램은 아동만큼 얼굴 인식을 잘 수행한다. ③ 얼굴을 인식할 수 있는 인간의 능력은 사회적 상호관계 를 강화시킨다. ④ 이전에 만났던 사람들을 잘 구별하는 능력과 사회적 능 력은 별개의 능력이다. ⑤ 인간의 연속적으로 이어지는 모습을 구별하는 능력을 기 억력 증진에 도움이 된다.


(6)

텍스트를 입력하세요.

[서술형] 다음 제시된 우리말과 그 뜻이 같도록 주어진 단어 들만 두 사용하여 영작하시오. [9-1]12

지금까지 어떤 컴퓨터 프로그램도 인간 아동만큼 얼굴 인식 을 잘 수행하는 것은 없다.

<보기> can / face / a human / as well as / can / child / recognition / perform

→ No computer program to date

_________________________________________ ______________________________.

주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것 은? [9-1]13

The capacity for recognition is adapted to the structure of the environment.

(A) Why is this? Humans are among the few species whose unrelated members exchange favors. If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated. Hence, social contracts of reciprocity could not be reinforced.

(B) Herring gulls recognize their hatched chicks in order to rescue them from danger. Their nests are on the ground, making it easy for the chicks to stroll away and be killed by a neighbor. But they do not recognize their own eggs and are happy to sit on those of other gulls.

(C) In contrast, humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces, voices, and pictures. As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, we had little trouble telling the two apart.

① (A)―(B)―(C) ② (B)―(A)―(C) ③ (B)―(C)―(A) ④ (C)―(A)―(B) ⑤ (C)―(B)―(A)


(7)

텍스트를 입력하세요.

[서술형] 다음 글에서 어법상 틀린 부분을 두 곳 찾아 바르 게 고치시오. [9-1]14

▶ Humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces, voices, and pictures. ▶ As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, we have little trouble telling the two apart.

▶ In a remarkable experiment, participants were shown 10,000 pictures for five seconds each. ▶ Humans are among the few species which unrelated members exchange favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations.

▶ If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, not recall who treating us fairly and who cheated.

다음 글의 내용을 한 문장으로 요약하고자 한다. 빈칸 (A), (B)에 들어갈 말로 가장 적절한 것은? [9-1]15

Humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces, voices, and pictures. As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, we have little trouble telling the two apart. In a remarkable experiment, participants were shown 10,000 pictures for five seconds each. Two days later, they correctly identified 8,300 of them. No computer program to date can perform face recognition as well as a human child can. Why is this? Humans are among the few species whose unrelated members exchange favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations. If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated. Hence, social contracts of reciprocity ─ “I share my food with you today, and you return the favor tomorrow” ─ could not be reinforced.

→ Because human beings have a remarkable ability to perceive faces, voices, and names, social contracts of (A)________ can be (B)________.

① mutual dependence / fortified ② intimacy / confound

③ belonging / bewildered ④ distance / enhanced ⑤ relationship / perplexed


(8)

텍스트를 입력하세요.

다음 글의 내용을 한 문장으로 요약하고자 한다. 빈칸 (A), (B)에 들어갈 말로 가장 적절한 것은? [9-1]16

Humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces, voices, and pictures. As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, we have little trouble telling the two apart. In a remarkable experiment, participants were shown 10,000 pictures for five seconds each. Two days later, they correctly identified 8,300 of them. No computer program to date can perform face recognition as well as a human child can. Why is this? Humans are among the few species whose unrelated members exchange favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations. If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated. Hence, social contracts of reciprocity ─ “I share my food with you today, and you return the favor tomorrow” ─ could not be reinforced.

→ Humans have an enormous capacity to (A)________ the novel from previously

experienced because humans are a rare species who exchange (B)________ with unrelated others. ① experience / bows ② recognize / bows ③ distinguish / favors ④ hinder / favors ⑤ separate / hostility 글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절 한 것은? [9-1]17

Humans are among the few species whose unrelated members exchange favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations.

Humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces, voices, and pictures. (①) As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, we have little trouble telling the two apart. (②) In a remarkable experiment, participants were shown 10,000 pictures for five seconds each. Two days later, they correctly identified 8,300 of them. (③) No computer program to date can perform face recognition as well as a human child can. Why is this? (④) If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated. (⑤) Hence, social contracts of reciprocity ─ “I share my food with you today, and you return the favor tomorrow” ─ could not be reinforced.

(9)

텍스트를 입력하세요.

다음 글의 요지로 가장 적절한 것은? [9-1]18

Humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces, voices, and pictures. As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, we have little trouble telling the two apart. In a remarkable experiment, participants were shown 10,000 pictures for five seconds each. Two days later, they correctly identified 8,300 of them. No computer program to date can perform face recognition as well as a human child can. Why is this? Humans are among the few species whose unrelated members exchange favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations. If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated. Hence, social contracts of reciprocity ─ “I share my food with you today, and you return the favor tomorrow” ─ could not be reinforced.

① the imaginative features of human brain ② the gradual process of people associating with each other

③ the reason why humans have developed the capacity to identify tactile cues

④ the importance of discriminating features of people through senses in human interactions ⑤ the need to dislike cheaters whose workloads are overestimated in our society

[서술형 6] 다음 글에서 주어진 단어를 우리말에 알맞도록 적절하게 배열하여 문장을 완성하시오. (필요시 어형 변형 할 것) [9-1]19

Humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces, voices, and pictures. As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, 우리는 그 두 부류를 구 별하는 데 거의 어려움을 겪지 않는다. In a remarkable

experiment, participants were shown 10,000 pictures for five seconds each. Two days later, they correctly identified 8,300 of them. No computer program to date can perform face recognition as well as a human child can. Why is this? Humans are among the few species whose unrelated members exchange favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations. If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated. Hence, social contracts of reciprocity ─ “I share my food with you today, and you return the favor tomorrow” ─ could not be reinforced.

little / the two / have / trouble / tell

→ We ___________________________________ apart.

(10)

텍스트를 입력하세요.

글의 흐름상 적절한 단어는? [9-1]20

Humans have an extraordinarily large capacity for recognizing faces, voices, and pictures. As we wander through a stream of sights, sounds, tastes, odors, and tactile impressions, some novel and some previously experienced, we have (A) [much /

little] trouble telling the two apart. In a remarkable

experiment, participants were shown 10,000 pictures for five seconds each. Two days later, they correctly identified 8,300 of them. No computer program to date can perform face recognition as well as a human child can. Why is this? Humans are among the few species whose

(B) [related / unrelated] members exchange

favors, such as trading goods, engaging in social contracts, or forming organizations. If we were not able to recognize faces, voices, or names, we would not be able to tell whom we’d encountered previously, and as a consequence, not recall who treated us fairly and who cheated. Hence, social contracts of reciprocity ─ “I share my food with you today, and you return the favor tomorrow” ─ could (C) [be reinforced / not be reinforced].

① much / unrelated / not be reinforced ② much / related / be reinforced ③ little / unrelated / not be reinforced ④ little / related / be reinforced ⑤ little / unrelated / be reinforced

(11)

텍스트를 입력하세요.

9-2

(A), (B), (C) 각 괄호에서 어법에 맞는 표현으로 가장 적절

한 것은? [9-2]21

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face (A) [that / what] won their loyalty, but it was her hard work. She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself (B) [indispensable /

indispensably] to the dwarves. And that is what

you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are lower in the company hierarchy ─ (C) [is / are] always worthwhile. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

① that / indispensable / is ② what / indispensably / is ③ that / indispensable / are ④ what / indispensably / are ⑤ that / indispensably / is

빈칸 (A)에 들어갈 말로 가장 적절한 것은? [9-2]22

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their loyalty, but it was her hard work. She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself indispensable to the dwarves. And that is what you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. (A)___________________. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

① Getting help from your boss is always needed. ② Being competitive among coworkers is very important.

③ Winning the respect of your peers is always worthwhile.

④ Having a personal meeting with your senior boss can be helpful.

⑤ Doing your work cheerfully making no mistake is important.


(12)

텍스트를 입력하세요.

다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것을 고르시오. 23

[9-2]

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their loyalty, but it was her hard work. She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself indispensable to the dwarves. And that is what you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that

_______________________. Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are lower in the company hierarchy ─ is always worthwhile. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

① your peers are just as important as higher-ups ② Snow White was a princess, not a housekeeper ③ your boss will ignore the importance of peer support

④ only those who are higher in position are helpful for you

⑤ the dwarves loved Snow White just because she worked hard

밑줄 친 부분이 가리키는 대상이 나머지 넷과 다른 것 은? [9-2]24

In the story of Snow White, the queen was struck by a frenzy of jealousy. Snow White, in spite of the warning of dwarves, let the evil queen trick ① her again and again. In the workplace, talent, results and energy are more likely to cause jealousy than sheer beauty. You should remember that the dwarves saved Snow White from ② her jealousy. And it wasn’t her pretty face that won their loyalty, but it was ③ her hard work. ④ She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made ⑤ herself indispensable to the dwarves. And that is what you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

(13)

텍스트를 입력하세요.

(A), (B), (C)의 각 괄호 안에서 어법이 맞는 표현으로 적절 한 것은? [9-2]25

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their loyalty, but it was her hard work. She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made (A) [her / herself] indispensable to the dwarves. And that is what you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are lower in the company hierarchy ─ (B) [is / are] always worthwhile. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider the opinion (C)

[what / that] others have of you. Peer support can

be important in saving your situation.

① her / is / what ② her / are / what ③ herself / is / what ④ herself / are / that ⑤ herself / is / that

(A)~(C)의 각 괄호 안에서 문맥에 맞는 낱말로 가장 적절 한 것을 고르시오. [9-2]26

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their (A) [trust /

envy], but it was her hard work. She didn’t groan

and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself (B) [crucial /

dispensible] to the dwarves. And that is what you

need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you.

Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are lower in the company hierarchy ─ is always worthwhile. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. (C) [Supportive bosses /

Helpful peers] can be important in saving your

situation.

① trust / dispensible / Supportive bosses ② trust / crucial / Helpful peers

③ trust / dispensible / Helpful peers ④ envy / crucial / Helpful peers

(14)

텍스트를 입력하세요.

다음 (A)~(C)의 각 괄호 안에서 문맥에 맞는 낱말로 가장 적절한 것은? [9-2]27

Remember, the dwarves were the ones who saved Show White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their (A) [trust /

envy], but it was her hard work. She didn’t groan

and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself (B) [crucial /

dispensible] to the dwarves. And that is what you

need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you.

Winning the respect of your peers – and even coworkers who are lower in the company

hierarchy – is always worthwhile. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. (C)

[Supportive bosses / Helpful peers] can be

important in saving your situation.

① trust / dispensible / Supportive bosses ② trust / crucial / Helpful peers

③ trust / dispensible / Helpful peers ④ envy / crucial / Helpful peers

⑤ envy / dispensible / Supportive bosses


다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은? [9-2]28

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn't her pretty face that won their loyalty, but it was her hard work. She didn't groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself _____________ to the dwarves. And that is what you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. Winning the respect of your peers ― and even coworkers who are lower in the company hierarchy ― is always worthwhile. If you're having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

① isolated ② indispensable ③ ambitious ④ unknown ⑤ remarkable


(15)

텍스트를 입력하세요.

다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은? [9-2]29

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their loyalty, but it was her ____________. She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself indispensable to the dwarves. And that is what you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are lower in the company hierarchy ─ is always worthwhile. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

① honesty ② hard work ③ confidence ④ firm resolution ⑤ strong personality

다음 글에서 필자가 주장하는 바로 가장 적절한 것은? 30

[9-2]

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their loyalty, but it was her hard work. She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself indispensable to the dwarves. And that is what you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are lower in the company hierarchy ─ is always worthwhile. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

① A change in the attitude of positive life ② The importance of respect for colleagues ③ Deciding which boss to believe and follow ④ The need for professional ethics in company life ⑤ How to effectively overcome friction with peers

(16)

텍스트를 입력하세요.

다음 글의 주제로 가장 적절한 것은? [9-2]31

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their loyalty, but it was her hard work. She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself indispensable to the dwarves. And that is what you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are lower in the company hierarchy ─ is always worthwhile. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

① how to avoid work pressure ② difficulties of success in business

③ the significance of getting colleague’s esteem ④ the need of spontaneity in interpersonal relationships

⑤ the relationship between company hierarchy and success

다음 글의 밑줄 친 부분 중, 문맥상 낱말의 쓰임이 가장 적 절하지 않은 것은? [9-2]32

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their ①

faithfulness, but it was her hard work. She didn’t

groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself ② critical to the dwarves. And that is what you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are ③

lower in the company class ─ is always

fruitless. If you’re having ⑤ trouble with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

(17)

텍스트를 입력하세요.

(A), (B), (C)에서 문맥에 맞는 표현으로 가장 적절한 것 은? [9-2]33

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their loyalty, but it was her (A) [hard work / appearance]. She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself (B) [displayable

/ indispensable] to the dwarves. And that is what

you need to do at your job. Never make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are lower in the company hierarchy ─ is always (C) [unnecessary /

worthwhile]. If you’re having difficulty with your

immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

① hard work / displayable / unnecessary ② appearance / displayable / unnecessary ③ hard work / displayable / worthwhile ④ appearance / indispensable / unnecessary ⑤ hard work / indispensable / worthwhile

(A), (B), (C)의 각 괄호 안에서 어법에 맞는 표현으로 가장 적절한 것은? [9-2]34

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their loyalty, but it was her hard work. She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. She did her work cheerfully and made herself (A) [indispensably /

indispensable] to the dwarves. And that is (B) [what / which] you need to do at your job. Never

make the mistake of thinking that only higher-ups can help you. Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are lower in the company hierarchy ─ (C) [are / is] always worthwhile. If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

① indispensably / what / is ② indispensably / which / are ③ indispensable / which / are ④ indispensable / what / are ⑤ indispensable / what / is


(18)

텍스트를 입력하세요.

글의 흐름상 어색한 문장은? [9-2]35

Remember, the dwarves were the ones who saved Snow White when she was down. And it wasn’t her pretty face that won their loyalty, but it was her hard work. She didn’t groan and moan about working as a housekeeper, even though she was born a princess. ① She did her work

cheerfully and made herself indispensable to the dwarves. ② And that is what you need to do at your job. ③ Always think that only higher-ups can help you. ④ Winning the respect of your peers ─ and even coworkers who are lower in the company hierarchy ─ is always worthwhile. ⑤ If you’re having difficulty with your immediate boss, a human resources manager or a senior boss will often consider what others say about you. Peer support can be important in saving your situation.

(19)

텍스트를 입력하세요.

9-3

다음 글의 제목으로 가장 적절한 것은? [9-3]36

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more complicated. The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls. Why does this approach work? Because extraordinary success is sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing. Over time it adds up, and the geometric potential of success is unleashed. The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

① Geometric Patterns Found in Pictures ② The Domino Effect: A Key to Success ③ The Lead Domino: A Symbol of Leadership ④ The Necessity of Successful Players in Playing Games

⑤ Why You Need to Focus on the Causal Relationship of Events


(A), (B), (C)의 각 괄호 안에서 문맥에 맞는 낱말로 가장 적절한 것은? [9-3]37

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more (A) [simple /

complicated]. The challenge is that life doesn’t line

everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls. Why does this approach work? Because

extraordinary success is (B) [sequential /

simultaneous]. What starts out linear becomes

geometric. You do the right thing and then you do the next right thing. Over time it adds up, and the geometric potential of success is (C) [released /

restrained]. The domino effect applies to the big

picture, like your work or your business, and it applies to the smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

① simple / sequential / released

② complicated / simultaneous / restrained ③ complicated / sequential / restrained ④ simple / simultaneous / restrained ⑤ complicated / sequential / released

(20)

텍스트를 입력하세요.

주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것 은? [9-3]38

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more complicated.

(A) Over time it adds up, and the geometric potential of success is unleashed. The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

(B) Why does this approach work? Because extraordinary success is sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing.

(C) The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls.

① (A)―(C)―(B) ② (B)―(A)―(C) ③ (B)―(C)―(A) ④ (C)―(A)―(B) ⑤ (C)―(B)―(A)


[서술형] 글의 내용과 일치하도록 빈칸 (A), (B)에 들어갈 말을 <조건>에 맞게 작성하시오. [9-3]39

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more complicated. The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls. Why does this approach work? Because extraordinary success is sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing. Over time it adds up, and the geometric potential of success is unleashed. The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

<조건>

(A)는 1단어, (B)는 2단어 이상으로 작성할 것

필요시, 본문에 제시된 단어를 내용과 어법에 맞게 형태를 변형하여 쓸 것

→ The domino effect in the real world shows that huge success is built (A)________; When you do things in the right way over and over, they end up (B)________.

(21)

텍스트를 입력하세요.

주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것 은? [9-3]40

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more complicated.

(A) Over time it adds up, and the geometric potential of success is unlashed. The domino effect applies to the big picture, like your work or our business, and it applies to the smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

(B) Why does this approach work? Because extraordinary success is sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing.

(C) The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away it until it falls.

① (A)―(C)―(B) ② (B)―(A)―(C) ③ (B)―(C)―(A) ④ (C)―(A)―(B) ⑤ (C)―(B)―(A)


다음 글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절한 곳은? [9-3]41

So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls.

Toppling dominoes is pretty straightforward. (①) You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it's a bit more complicated. (②) The challenge is that life doesn't line everything up for us and say, "Here's where you should start." Highly successful people know this. (③) Why does this approach work? Because extraordinary success is sequential, not simultaneous. (④) What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing. Over time it adds up, and the geometric potential of success is unleashed. (⑤) The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the smallest moment in each day when you're trying to decide what to do next.

(22)

텍스트를 입력하세요.

다음 글의 밑줄 친 부분 중, 어법상 쓰임이 적절한 것은? 42

[9-3]

Toppling dominoes ① are pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more complicated. The challenge is ② what life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s the place ③ which you should start.” Highly successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls. Why does this approach work? ④ Because of extraordinary success is sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing. Over time it adds up, and the geometric potential of success is unleashed. The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the smallest moment in each day ⑤ when you’re trying to decide what to do next.

다음 글의 밑줄 친 부분 중, 문맥상 낱말의 쓰임이 적절하 지 않은 것은? [9-3]43

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more ① complicated. The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” ②

Highly successful people know this. So every day

they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it ③ falls. Why does this approach work? Because extraordinary success is ④ sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing. Over time it adds up, and the geometric potential of success is ⑤ leashed. The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

(23)

텍스트를 입력하세요.

글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절 한 곳은? [9-3]44

Over time it adds up, and the geometric potential of success is unleashed.

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more complicated. The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly successful people know this. (①) So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls. (②) Why does this approach work? Because extraordinary success is sequential, not simultaneous. (③) What starts out linear becomes geometric. (④) You do the right thing and then you do the next right thing. (⑤) The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the

smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은? [9-3]45

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more complicated. The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls. Why does this approach work? Because extraordinary success is sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing. Over time it adds up, and ___________________________. The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

① you end up doing all the work by yourself ② the geometric potential of success is unleashed ③ the dominoes built up will collapse in near future ④ possibility of success in life decreased gradually ⑤ you will be confused to decided what to do

(24)

텍스트를 입력하세요.

다음 글의 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은? [9-3]46

Did you know that a single domino is capable of bringing down another domino that is actually 50% larger? It is about a geometric progression. Getting extraordinary results is all about creating a domino effect in your life. Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more complicated. The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls. Why does this approach work? Because

extraordinary success is sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing. Over time it adds up, and the geometric potential of success is unleashed. The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the

smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next. Success builds on

success, and as this happens, over and over, you move toward the highest success possible. The key is OVER TIME. Success is built sequentially. It’s one thing at a time. Just like with the geometric progression, when you line up your dominoes correctly, ______________________________. So when you determine what your first domino is and knock it over, the impact of your action will create a higher level of success.

① a cumulative effect turns out to be trivial

② it is actually the smallest thing that does the most ③ trying to do everything doesn’t usually bring success

④ the time between successive events is of great importance

⑤ we can possibly succeed from being on the path only if we reach the final domino


(25)

텍스트를 입력하세요.

다음 글의 밑줄 친 부분 중, 문맥상 낱말의 쓰임이 적절하 지 않은 것은? [9-3]47

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more ① complicated. The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly ② successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls. Why does this approach work? Because extraordinary success is ③ sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing. Over time it adds up, and the geometric potential of success is ④ leashed. The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it ⑤ applies to the smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

다음 중 주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것은? [9-3]48

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more complicated.

(A) Over time it adds up, and the geometric potential of success is unleashed. The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

(B) Why does this approach work? Because extraordinary success is sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing.

(C) The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls.

① (A)―(C)―(B) ② (B)―(A)―(C) ③ (B)―(C)―(A) ④ (C)―(A)―(B) ⑤ (C)―(B)―(A)

(26)

텍스트를 입력하세요.

다음 주장을 펼치는 글쓴이의 입장에서 옳은 것은? [9-3]49

Toppling dominoes is pretty straightforward. You line them up and tip over the first one. In the real world, though, it’s a bit more complicated. The challenge is that life doesn’t line everything up for us and say, “Here’s where you should start.” Highly successful people know this. So every day they line up their priorities anew, find the lead domino, and whack away at it until it falls. Why does this approach work? Because extraordinary success is sequential, not simultaneous. What starts out linear becomes geometric. You do the right thing and then you do the next right thing. Over time it adds up, and the geometric potential of success is unleashed. The domino effect applies to the big picture, like your work or your business, and it applies to the smallest moment in each day when you’re trying to decide what to do next.

① Our reality we live in is as simple as dominoes played.

② The domino effect holds true not in big initiatives but minor parts of our lives.

③ Successful people would be aware of the need to finish important tasks step by step.

④ The ability to multitask and complete multiple projects will help achieve much success.

⑤ Potential of each individual accomplishment will only add up to limited amount of success.

(27)

텍스트를 입력하세요.

(28)

텍스트를 입력하세요.

② 1 ② 2 ② 3 ② 4 ② 5 ② 6 ⑤ 7

we have little trouble telling the two apart 8

ⓐ recognize → recognizing / ⓑ show → were shown 9

⑤ 10

③ 11

can perform face recognition as well as a human child can 12

③ 13

① which unrelated → whose unrelated / ② treating → treated 14 ① 15 ③ 16 ④ 17 ④ 18

have little trouble telling the two 19 ③ 20 ① 21 ③ 22 ④ 23 ② 24 ⑤ 25 ② 26 ② 27 ② 28 ② 29 ② 30 ③ 31 ④ 32 ⑤ 33 ⑤ 34 ③ 35 ② 36 ⑤ 37 ⑤ 38

(A) sequentially / (B) becoming geometric 39 ④ 40 ③ 41 ⑤ 42 ⑤ 43 ⑤ 44 ② 45

(29)

텍스트를 입력하세요.

② 46 ④ 47 ⑤ 48 ③ 49

수치

Updating...