올림포스 영어독해의 기본2 기출문제 2강 총정리

15  86  Download (0)

전체 글

(1)

텍스트를 입력하세요.

수능

다음 글의 전체 흐름과 관계 없는 문장은? [2-수능1

ANALYSIS]

One morning at about 11:30, I was speaking on the phone with a client, Michael Thomas, from Illinois. ① He was one of my important clients

and we had had a very good relationship.

Unfortunately, however, I had to finish up a project by noon and casually mentioned it to him. That would signal to most people that it was time to start winding down the conversation and talk only a minute or two longer. ② I expected that it would

take one or two minutes more for him to hang up. Contrary to my expectation, Michael was

different. ③ The next thing I heard was a

friendly, “Of course, Leil, we’ll talk again soon.”

Click. I stared at the mouthpiece in amazement and admiration after he hung up. ④ It’s not proper

phone etiquette to make sure that the customer hangs up the phone first. ⑤ He had

instantaneously understood my imperatives and intended not to waste my time. I will always

admire him for his emotional prediction and for giving me one of my most treasured telephone techniques: When someone says his time is tight, you have only ten seconds. Say one or two friendly sentence and hang up!

주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것은? 2

[2-수능ANALYSIS]

One morning at about 11:30, I was speaking on the phone with a client, Michael Thomas, from Illinois.

(A) The next thing I heard was a friendly, “Of course, Leil, we’ll talk again soon.” Click. I stared at the mouthpiece in amazement and admiration after he hung up. He had instantaneously understood my imperatives.

(B) Unfortunately, I had to finish up a project by noon and casually mentioned it to him. That would signal to most people that it was time to start winding down the conversation and talk only a minute or two longer. But not Michael.

(C) I will always admire him for his emotional prediction and for giving me one of my most treasured telephone techniques: When someone says his time is tight, you have only ten seconds. Say one or two friendly sentence and hang up!

① (A)-(B)-(C) ② (B)-(A)-(C) ③ (B)-(C)-(A) ④ (C)-(A)-(B) ⑤ (C)-(B)-(A)

(2)

텍스트를 입력하세요.

[서술형 5] 다음 글의 요약문을 본문의 단어를 이용하여 완

성하시오. (필요시 단어를 변형할 것) [ 2-수능3

ANALYSIS]

One morning at about 11:30, I was speaking on the phone with a client, Michael Thomas, from Illinois. Unfortunately, I had to finish up a project by noon and casually mentioned it to him. That would signal to most people that it was time to start winding down the conversation and talk only a minute or two longer. But not Michael. The next thing I heard was a friendly, “Of course, Leil, we’ll talk again soon.” Click. I stared at the mouthpiece in amazement and admiration after he hung up. I had no intention to make him hang up the phone immediately. He had instantaneously understood my imperatives. I will always admire him for his emotional prediction and for giving me one of my most treasured telephone techniques: When someone says his time is tight, you have only ten seconds. Say one or two friendly sentence and hang up!

→ One day morning, I was on such a (1)_______ schedule because of the project due at noon. While talking on the phone with one of my clients, I unintentionally mentioned it. Admiringly, he

understood my (2)________ and hung up the phone immediately saying friendly words. I was so (3)________ by his emotional prediction and learned a valuable telephone technique.

(3)

텍스트를 입력하세요.

1번

다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은? [2-1]4

One of the most frustrating issues for moms of children of any age is having kids who cannot get along. Here is a word of wisdom. Life is about problem-solving. _________________________ teaches important life skills and lessons about fairness, respect for others, self-control, and negotiation. It is important to understand that, while our children grow up in the same house, each of them experiences the world differently. They interpret the world through their own eyes. As parents, we can help them best when we

encourage them to see their individual gifts and unique talents. As they begin to grasp a sense of their identity, separate from their siblings and even from us, the rivalry will get easier. It also helps not to compare one child to the other one; that creates resentment.

① Ignoring sibling fights

② Causing considerable sibling rivalry

③ Resolving conflicts among brothers and sisters ④ Having opportunity to experience any

inconvenience

⑤ Nurturing kids who don’t get along with other children

밑줄 친 ⓐ~ⓔ중, 어법상 틀린 것은? [2-1]5

One of the most frustrating issues for moms of children of any age is having kids who cannot get along with their brothers and sisters. It is important to understand that each of their children

experiences the world ⓐ differently while they grow up in the same home. They interpret the world ⓑ through their own eyes. As parents, we can help them best by encouraging them ⓒ to see their individual gifts and unique talents. As they begin to grasp a sense of their identity, ⓓ

separate from their siblings and even from us, the

rivalry will get easier. It also does not help ⓔ

compare one child to the other one; that creates

resentment.

(4)

텍스트를 입력하세요.

[서술형 1] 다음 글을 읽고 물음에 답하시오. [ 2-1]6

One of the most frustrating issues for moms of children of any age is having kids who cannot get along. Here is a word of wisdom. Life is about problem-solving. Resolving sibling ⓐ d________ teaches important life skills and lessons about fairness, respect for others, self-control, and negotiation. It is important to understand that, while our children grow up in the same house, each of them experiences the world differently. They interpret the world through their own eyes. As parents, we can help them best when we

encourage them to see their individual gifts and ⓑ u________ talents. As they begin to grasp a sense of their identity, separate from their siblings and even from us, the ⓒ r________ will get easier. It also helps not to compare one child to the other one; that creates resentment.

(1) 위 글의 빈칸에 문맥상 들어갈 적절한 단어를 쓰시오.

(단, 주어진 철자로 시작)

(2) 다음 주어진 예문의 빈칸에 공통으로 들어갈 한 단어를 위 글에서 찾아 쓰시오.

He made a ________ to stop smoking as a new year’s resolution.

The conference will be held to ________ the conflict.

Scientists often ________ a compound into its elements in their research.

다음 글을 읽고 물음에 답하시오.

(A) One of the most frustrating issues for moms of children of any age is having kids who cannot get along. Here is a word of wisdom. Life is about problem-solving. Resolving sibling discord teaches important life skills and lessons about fairness, respect for others, self-control, and negotiation. (B)

It is important to understand that, while our

children grow up in the same house, each of them experiences the world differently. They interpret the world through their own eyes. As parents, we can help them best when we encourage them to see their individual gifts and unique talents. As they begin to grasp a sense of their identity, separate from their siblings and even from us, the rivalry will get easier. It also helps not to compare one child to the other one; that creates resentment.

글의 제목으로 가장 적절한 것은? [ 2-1]7

① Life is Filled with Problem-Solving ② Various efforts to Avoid Sibling Discord ③ Interpret the World through Your Own Eyes ④ How to Help Your Children Struggling with Sibling Discord

⑤ Important Lessons Learned from Settling Family Problems

[서술형] (A)와 (B)가 가리키는 내용을 본문에서 찾아 10 단어 이내로 쓰시오. [ 2-1]8

(5)

텍스트를 입력하세요.

다음 글의 밑줄 친 ①~⑤의 각 어휘와 각 선택지의 어휘가 반대되는 뜻을 가진 아닌 것은? [2-1]9

One of the most ① frustrating issues for moms of children of any age is having kids who cannot get along. Here is a word of wisdom. Life is about problem-solving. Resolving sibling ② discord teaches important life skills and lessons about fairness, respect for others, self-control, and negotiation. It’s important to understand that, while our children grow up in the same home, each of them experiences the world ③ differently. They interpret the world through their own eyes. As parents, we can help them best when we ④

encourage them to see their individual gifts and

unique talents. As they begin to grasp a sense of their identity, ⑤ separate from their siblings and even from us, the rivalry will get easier. It also helps not to compare one child to the other one; that creates resentment.

① encouraging ② accord ③ alike ④ discourage ⑤ classified

다음 글의 밑줄 친 부분 중, 문맥상 낱말의 쓰임이 적절하 지 않은 것은? [2-1]10

One of the most frustrating issues for moms of children of any age is having kids who cannot get along. Here is a word of wisdom. Life is about problem-solving. Resolving sibling ① conflict teaches important life skills and lessons about fairness, respect for others, self-control, and negotiation. It is important to understand that, while our children grow up in the same house, each of them experiences the world ② differently. They interpret the world through their own eyes. As parents, we can help them best when we ③

encourage them to see their individual gifts and

unique talents. As they begin to grasp a sense of their identity, separate from their siblings and even from us, the rivalry will get ④ worse. It also helps not to compare one child to the other one; that ⑤

(6)

텍스트를 입력하세요.

다음 글의 밑줄 친 ⓐ~ⓔ 중에서 문맥상 영영풀이가 바르 지 않은 것만을 있는 대로 고른 것은? [ 2-1]11

One of the most frustrating issues for moms of children of any age is having kids who cannot ⓐ

get along. Here is a word of wisdom. Life is about

problem-solving. Resolving sibling ⓑ discord teaches important life skills and lessons about fairness, respect for others, self-control, and negotiation. It is important to understand that, while our children grow up in the same house, each of them experiences the world differently. They interpret the world through their own eyes. As parents, we can help them best when we

encourage them to see their individual ⓒ gifts and unique talents. As they begin to ⓓ grasp a sense of their identity, separate from their siblings and even from us, the rivalry will get easier. It also helps not to compare one child to the other one; that creates ⓔ resentment.

ⓐ to like each other and have a friendly relationship

ⓑ an unpleasant sound made by a group of musical notes that do not go together well ⓒ a special ability to do something

ⓓ to quickly take something in your hand(s) and hold it firmly

ⓔ a feeling of anger because something has happened that you think is unfair

① ⓑ ② ⓐ, ⓔ ③ ⓑ, ⓓ

(7)

텍스트를 입력하세요.

2번

[서술형] 다음 글의 적절한 제목을 주어진 <조건>에 맞게 영작하시오. [2-2]12

Jellyfish are often found in large swarms or blooms of thousands, even millions of individuals. In recent years, the number of these blooms observed by scientists and fishers has been rising. Often they are as long as five to six city blocks, and one megabloom was about 300 meters (1,000 feet) long. These blooms have a number of harmful economic effects. They cause beach closings, disrupt commercial fishing operations by clogging or tearing holes in nets, wipe out coastal fish farms, and clog ship engines. They can also close down coal-burning and nuclear power plants by blocking their cooling water intakes. According to Chinese oceanographer Wei Hao and other marine scientists, the startling growth of Jellyfish

populations threatens to upset marine food webs and ecosystem services and turn some of the world’s most productive ocean areas into Jellyfish empires. <조건> 다음 단어를 필수로 사용하고 추가할 단어를 본문에서 찾 을 것: populations / by / caused 15단어 이내의 명사구 형태로 쓸 것 단어 변형 없음 다음 글의 내용과 일치하지 않는 것은? [2-2]13

Jellyfish are often found in large swarms or blooms of thousands, even millions of individuals. In recent years, the number of these blooms observed by scientists and fishers has been rising. Often they are as long as five to six city blocks, and one megabloom was about 300 meters (1,000 feet) long. These blooms have a number of harmful economic effects. They cause beach closings, disrupt commercial fishing operations by clogging or tearing holes in nets, wipe out coastal fish farms, and clog ship engines. They can also close down coal-burning and nuclear power plants by blocking their cooling water intakes. According to Chinese oceanographer Wei Hao and other marine scientists, the startling growth of Jellyfish

populations threatens to upset marine food webs and ecosystem services and turn some of the world’s most productive ocean areas into Jellyfish empires.

① Jellyfish floating in the sea seem to live in large groups.

② As time passed, the size of each jellyfish got bigger and the biggest one is about 300 meters long.

③ The growing population of jellyfish can cause economic damages to fishermen.

④ Both coal-burning and nuclear powerplants could use ocean water to cool down their equipment.

⑤ If one element of the food web increases, that may affect the balance of the whole ecosystem.

(8)

텍스트를 입력하세요.

빈칸 (A), (B)에 들어갈 말로 가장 적절한 것은? [2-2]14

Jellyfish are often found in large swarms or blooms of thousands, even millions of individuals. In recent years, the number of these blooms observed by scientists and fishers has been rising. Often they are as long as five to six city blocks, and one megabloom was about 300 meters (1,000 feet) long. These blooms have a number of harmful economic effects. (A)__________, they cause beach closings, disrupt commercial fishing operations by clogging or tearing holes in nets, wipe out coastal fish farms, and clog ship engines. They can also close down coal-burning and nuclear power plants by blocking their cooling water intakes. (B)__________, the startling growth of Jellyfish populations threatens to upset marine food webs and ecosystem. Chinese

oceanographer Wei Hao and other marine scientists mention that some of the world’s most productive ocean areas might be turned into jellyfish empires.

① For instance / Moreover ② Instead / Therefore ③ Accordingly / Nevertheless ④ Unfortunately / Conversely ⑤ In contrast / Similarly 글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절 한 곳은? [ 2-2]15

These blooms have a number of harmful economic effects.

Jellyfish are often found in large swarms or blooms of thousands, even millions of individuals. (①) In recent years, the number of these blooms observed by scientists and fishers has been rising. (②) Often they are as long as five to six city blocks, and one megabloom was about 300 meters (1,000 feet) long. (③) They cause beach closings, disrupt commercial fishing operations by clogging or tearing holes in nets, wipe out coastal fish farms, and clog ship engines. (④) They can also close down coal-burning and nuclear power plants by blocking their cooling water intakes. (⑤) According to Chinese oceanographer Wei Hao and other marine scientists, the startling growth of Jellyfish populations threatens to upset marine food webs and ecosystem services and turn some of the world’s most productive ocean areas into Jellyfish empires.

(9)

텍스트를 입력하세요.

다음 글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절한 곳은? [2-2]16

These blooms have a number of harmful economic effects.

Jellyfish are often found in large swarms or blooms of thousands, even millions of individuals. (①) In recent years, the number of these blooms observed by scientists and fishers has been rising. (②) Often they are as long as five to six city blocks, and one megabloom was about 300 meters (1,000 feet) long. (③) They cause beach closings, disrupt commercial fishing operations by clogging or tearing holes in nets, wipe out coastal fish farms, and clog ship engines. (④) They can also close down coal-burning and nuclear power plants by blocking their cooling water intakes. (⑤) According to Chinese oceanographer Wei Hao and other marine scientists, the startling growth of jellyfish populations threatens to upset marine food webs and ecosystem services and turn some of the world’s most productive ocean areas into jellyfish empires.

글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절 한 곳은? [2-2]17

They cause beach closings, disrupt commercial fishing operations by clogging or tearing holes in nets, wipe out coastal fish farms, and clog ship engines.

Jellyfish are often found in large swarms or blooms of thousands, even millions of individuals. (①) In recent years, the number of these blooms observed by scientists and fishers has been rising. (②) Often they are as long as five to six city blocks, and one megabloom was about 300 meters (1,000 feet) long. (③) These blooms have a number of harmful economic effects. (④) They can also close down coal-burning and nuclear power plants by blocking their cooling water intakes. (⑤) According to Chinese oceanographer Wei Hao and other marine scientists, the startling growth of Jellyfish populations threatens to upset marine food webs and ecosystem services and turn some of the world’s most productive ocean areas into Jellyfish empires.

(10)

텍스트를 입력하세요.

(A), (B), (C)의 각 괄호 안에서 문맥에 맞는 낱말로 가장 적절한 것은? [ 2-2]18

Jellyfish are often found in large swarms or blooms of thousands, even millions of individuals. In recent years, the number of these blooms observed by scientists and fishers has been rising. Often they are as long as five to six city blocks, and one megabloom was about 300 meters long. According to marine scientists, the startling growth of Jellyfish populations threatens to (A) [maintain /

disrupt] marine food webs and ecosystem

services by eating almost anything that floats their way, and it turns some of the world’s most

productive ocean areas into Jellyfish empires. Also, these blooms bring about (B) [socially /

financially] harmful effects. They cause beach

closings, damage commercial fishing operations by tearing holes in nets, and wipe out coastal fish farms. They can also force coal-burning and nuclear power plants to shut down by clogging the cooling system and (C) [preventing / facilitating] their cooling water intake.

① maintain / socially / preventing ② disrupt / financially / preventing ③ disrupt / financially / facilitating ④ maintain / financially / preventing ⑤ disrupt / socially / facilitating

주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것 은? [ 2-2]19

Jellyfish are often found in large swarms or blooms of thousands, even millions of individuals. In recent years, the number of these blooms observed by scientists and fishers has been rising.

(A) They cause beach closings, disrupt commercial fishing operations by clogging or tearing holes in nets, wipe out coastal fish farms, and clog ship engines. They can also close down coal-burning and nuclear power plants by blocking their cooling water intakes.

(B) Often they are as long as five to six city blocks, and one megabloom was about 300 meters (1,000 feet) long. These blooms have a number of harmful economic effects.

(C) According to Chinese oceanographer Wei Hao and other marine scientists, besides these

negative economic effects above, the startling growth of jellyfish populations also threatens to upset marine food webs and ecosystem services.

① (A)-(C)-(B) ② (B)-(A)-(C) ③ (B)-(C)-(A) ④ (C)-(A)-(B) ⑤ (C)-(B)-(A)

(11)

텍스트를 입력하세요.

3번

다음 글의 필자가 주장하는 바로 가장 적절한 것은? [2-20

3]

If a child is not able to display the desired discipline or displays behaviour which is

inappropriate as per family norms, it is important to communicate and discuss the issue threadbare with the child, describing clearly family boundaries or whatever. Children must be educated about the limits they shall not cross. Communicating in simple language, such as : “Such acts are never performed in the family. I don’t consider your behaviour to be right”, etc., does help elicit the desired discipline. And if the child tries to cross the limits, it is advisable to warn the child in advance rather than punish him/her later. Further,

explaining to the child why its behaviour must confirm to family norms and remain within family boundaries helps the child to respect the

significance of family boundaries and to learn to be happy within that frame.

① Parents should set family norms together with their children through communication and discussion.

② Parents should not punish their children without acceptable reasons.

③ Parents should teach children directly about family norms that must be followed in advance. ④ Parents should encourage children to express their feelings honestly.

⑤ Parents should give enough time for children to regret their misbehavior by themselves.

다음 괄호 (A), (B), (C)에서 문맥에 알맞은 말로 짝지어진 것은? [2-3]21

If a child is not able to display the desired discipline or displays behaviour which is (A)

[appropriate / inappropriate] as per family norms,

it is important to communicate and discuss the issue threadbare with the child, describing clearly family boundaries or whatever. Children must be educated about the limits they shall not cross. Communicating in simple language, such as : “Such acts are never performed in the family. I don’t consider your behaviour to be right”, etc., does help elicit the desired discipline. And if the child tries to cross the limits, it is (B) [desirable /

vulnerable] to warn the child in advance rather

than punish him/her later. Further, explaining to the child why its behaviour must (C) [conform /

reform] to family norms and remain within family

boundaries helps the child to respect the

significance of family boundaries and to learn to be happy within that frame.

① appropriate / desirable / conform ② appropriate / vulnerable / reform ③ inappropriate / desirable / reform ④ inappropriate / desirable / conform ⑤ inappropriate / vulnerable / conform

(12)

텍스트를 입력하세요.

다음 글을 읽고 물음에 답하시오.

If a child is not able to display the desired discipline or ⓐ displays behaviour which is inappropriate as per family norms, it is important to communicate and ⓑ discuss the issue threadbare with the child, describing clearly family boundaries or whatever. Children must ⓒ educate about the limits they shall not cross. Communicating in simple language, such as : “Such acts are never performed in the family. I don’t consider your behaviour to be right”, etc., ⓓ help elicit the desired discipline. And if the child tries to cross the limits, it is advisable to warn the child in advance rather than ⓔ punish him/her later. Further, explaining to the child why its behaviour must ⓕ be confirmed to family norms and remain within family

boundaries encourages the child ⓖ respect the significance of family boundaries and learn to be happy within that frame.

위 글의 내용과 일치하지 않는 것은? [ 2-3]22

① It is desirable for a child to display the expected discipline or behaviour.

② When fostering a child, there needs to be sufficient communication with him/her.

③ Parents should explain to the child about the reason why he/she should observe the family norms.

④ A child can learn how to be happy within family boundaries.

⑤ We should put top priority on punishing the child instead of warning the child.

위 글의 밑줄 친 ⓐ~ⓔ중, 어법상 옳은 것을 모두 고른 것 은? [ 2-3]23

① ⓐ, ⓑ, ⓔ ② ⓐ, ⓑ, ⓔ, ⓖ ③ ⓑ, ⓓ, ⓕ ④ ⓒ, ⓓ, ⓔ ⑤ ⓒ, ⓓ, ⓕ, ⓖ

(13)

텍스트를 입력하세요.

(A), (B), (C)의 각 네모 안에서 문맥에 맞는 낱말로 가장 적절한 것은? [2-3]24

If a child is not able to display the desired discipline or displays behaviour which is (A)

[appropriate / inappropriate] as per family norms,

it is important to communicate and discuss the issue threadbare with the child, describing clearly family boundaries or whatever. Children must be educated about the limits they shall not cross. Communicating in simple language, such as : “Such acts are never performed in the family. I don’t consider your behaviour to be right”, etc., does help (B) [depress / evoke] the desired discipline. And if the child tries to cross the limits, it is advisable to warn the child in advance rather than punish him/her later. Further, explaining to the child why its behaviour must confirm to family norms and remain within family boundaries helps the child to respect the (C) [dispute / weight] of family boundaries and to learn to be happy within that frame.

① appropriate / depress / dispute ② appropriate / evoke / weight ③ inappropriate / evoke / dispute ④ inappropriate / depress / weight ⑤ inappropriate / evoke / weight

[서술형] 다음 글의 각 밑줄 친 부분 (A)~(F) 모두 어법에 맞도록 바르게 고치시오. [2-3]25

If a child is not able to display the desired discipline or (A) display behaviour which is inappropriate as per family norms, it is important to communicate and discuss the issue threadbare with the child, describing clearly family boundaries or whatever. Children (B) must educate about the limits they shall not cross. Communicating in simple language, such as: “Such acts are never performed in the family. I do not consider your behaviour to be right,” etc., (C) help elicit the desired discipline. And, if the child tries to cross the limits, it is advisable to warn the child in advance rather than (D) punishing him/her later. Further, explaining to the child why its behaviour must conform to family norms and (E) to remain within family boundaries helps the child to respect the significance of family boundaries and (F) learns to be happy within that frame.

(14)

텍스트를 입력하세요.

다음 글에서 전체 흐름과 관계 없는 문장은? [ 2-3]26

If a child is not able to display the desired discipline or displays behaviour which is

inappropriate as per family norms, it is important to communicate and discuss the issue threadbare with the child, describing clearly family boundaries he/she shall not cross. ① Communicating in simple language does help elicit the desired discipline from a child. ② And, if he/she tries to cross the limits, it is advisable to warn the child in advance rather than punish him/her later. ③ Further, it is necessary to explain to the child why its behaviour must conform to family norms and remain within family boundaries. ④ Most of all, family norms should be the ground work for future socialization for him/her. ⑤ It helps the child to respect the significance of family boundaries and to learn to be happy within that frame.

(15)

텍스트를 입력하세요.

정답 ④ 1 ② 2

(1) tight / (2) imperatives / (3) amazed 3

③ 4

⑤ 5

(1) ⓐ discord, ⓑ unique, ⓒ rivalry / (2) resolve 6

④ 7

(1) having kids who cannot get along / (2) to understand that each of them experiences the world differently 8 ⑤ 9 ④ 10 ③ 11

Harmful Economical Effects Caused by the Startling Growth of Jellyfish Populations 12 ② 13 ① 14 ③ 15 ③ 16 ④ 17 ② 18 ② 19 ③ 20 ④ 21 ⑤ 22 ① 23 ⑤ 24

(A) displays / (B) must be educated / (C) helps / (D) punish / (E) remain / (F) to learn 25

④ 26

수치

Updating...

관련 주제 :